В хода на валутната търговия в петък сутринта щатският долар умерено се обезценява спрямо йената и британския паунд, слабо се покачва към еврото. По време на вчерашната сесия американската валута уверено растеше заради "ястребови" сигнали от лидерите на Федералния резерв на САЩ.

Към 11 часа българско време общата европейска валута поевтинява спрямо американската с 0,04% - до 1,0357 долара заедно евро в сравнение с 1,0362 долара за евро при затварянето на предишната сесия.

Стойността на долара спрямо японската валута спадна до 140,14 йени от 140,20 йени за долар в четвъртък.

Курсът на британската лира стерлинг се покачи до този момент с 0,41% - до $1,1908 за едни паунд в сравнение с $1,1864 за паунд в края на вчерашния търговски ден.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи 0,1%, а по-широкият WSJ Dollar - 0,11%.

В четвъртък доларът спечели 0,3% спрямо еврото, 0,5% спрямо йената и 0,4% спрямо паунда след изявления на президента на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Балард.

Фед ще трябва да продължи да повишава референтния си лихвен процент, тъй като сегашните ставки не ограничават икономическата активност достатъчно, за да намали инфлацията, каза Балард по време на реч в Луисвил. Балард не уточни колко високо смята, че трябва да се повиши базовата лихвена ставката. Графиките, които придружиха изказването му, обаче показаха, че нивото му може да бъде от порядъка на 5-7%, отбелязва Market Watch.

Ден по-рано президентът на Федералния резерв на Сан Франциско Мери Дейли каза, че Фед ще повиши лихвите с поне още 1 процентен пункт или повече от сегашните 3,75-4%, преди да може да спре.

Йената е подкрепена в петък от статистически данни, които показаха ускоряване на инфлацията в Япония до максимално ниво от януари 1991 г.

Потребителските цени в страната през октомври са се повишили с 3,7% на годишна база на фона на поскъпването на храните и стоките. Месец по-рано инфлацията в Япония беше 3%. Потребителските цени без пресните храни, ключов индикатор, наблюдаван от Централната банка на Япония, са се повишили с 3,6% на годишна база миналия месец, най-високото ниво от февруари 1982 г.