Стара инвеститорска поговорка гласи: "Не се опитвайте да хванете падащ нож!". И за това правило определено си има причина и предистория.

Но първо - какво е "падащ нож"?

Според някои схващания, пазарите се отличават с няколко фази, през които преминават. И една от тях е именно на "падащият нож".

Този пазар всява шок и ужас сред инвеститорите. Звучи ли ви познато в момента? При него най-трудното е да се открие дъното. Всеки път, когато инвеститорите решават, че това е дъното, следва ново силно и рязко понижение. И така докато инвеститорите не загубят сериозна част от капитала си. Не е случаен съветът на повечето от водещите експерти: "Не се опитвайте да хванете падащ нож!"

Като пример може да се посочи 29-ти септември 2008 година, когато техническите показатели са при екстремни свръхпродадени нива за широкия индекс след загуба от 30%. И докато това е изглеждал добър момент за влизане на пазара, следва още 32% спад за индекса.

Така че инвеститорите, които смятат, че купуват в момента на дъното, би следвало да се замислят дали няма опасност да се повтори сценария от 2008-ма година, при положение, че решение на кризата с коронавируса все още не е намерено, а икономическите последствия тепърва ще стават известни през следващите месеци.

А ето и и кои са останалите фази в инвеститорския цикъл:

Скокът на мъртвата котка

Реалната опасност пред инвеститорите е в момента да сме именно в подобна фаза, ако вземем предвид наблюдаваното силно възстановяване на пазарите през последната пълна работна седмица на пазарите през март. "Скокът на мъртвата котка" е фаза на възстановяване след силен и бърз спад на пазарите, само за да последват още по-големи разпродажби.

И отново можем да се обърнем към 2008 година. След спад през януари и достигане до екстремни нива на разпродажби, индексите се повишиха с 13% от януари до май, само за да станат свидетели на по-нататъшни и по-сериозни загуби през останалата част на годината.

Последният удар

Биковете се надяват, че спадът не е приключил след дълго повишение. Този пазар, като по учебник, може да се проследи през 2007 година. Върхът от началото на годината е последван от поевтиняване от 15%, само за да видим нови рекордни стойности за широкия S&P 500 през октомври.

Там обаче се слага "капан за бикове" и следва спад от 57% от върха (дано да не сме на този вариант, но като че ли...).

Светият Граал

Това е нещо нереално или пък се случва изключително рядко в историята на търговията и е по-скоро резултат на голям късмет. Или прекрасните подаръци, които пазарът прави на инвеститорите, имали късмета да уцелят най-добрия момент за влизане, при край на мечи пазар.

След дълъг и продължителен спад и в момент, когато негативизмът е достигнал крайни екстремни нива, обикновено следва началото на нов бичи тренд, при който пазарът вече никога не поглежда назад.

Като пример за това се дава 2009-та година, когато бяха налице серия от подобни крайности.

Покупка на корекции

Това е пазар, при който инвеститорите е добре да купуват на всеки спад. Най-вероятно всички са добре запознати с този пазар, който доминираше между 2009-та и 2017-та година. Всяко понижение от 4-5% на индексите даваше добри възможности за покупки, защото бе следвано от нови повишения и върхове за индексите.

Портфолио мениджър: Не е немислимо S&P 500 да удари 1 200 пункта

Шалин Мадан, основател и главен инвестиционен директор на Bodhi Tree Asset Management, смята, че коронавирусът ще даде началото на развихрянето на изключително голяма криза за световната и щатската икономика.

В ексклузивно интервю за Business Insider той представи сделките, които е предприел, за да се възползва от разпродажбите в акции.

През октомври 2019 г. Мадан каза, че икономиката е "подготвена за рецесия" и "са узрели условията за черен лебед".

"Това ще бъде най-лошият пазар на мечки в нашия живот.", каза Шалин Мадан, основател и главен инвестиционен директор на Bodhi Tree Asset Management, по отношение на изключително силните разпродажби на акции, на които сме свидетели в момента.

"Коронавирусът беше катализатор за разгръщане на изключително нестабилна парадигма", каза той. "Видяхме най-бързия спад от върха на финансовите пазари. Това не е добър знак."

Той продължи: "Не е немислимо S&P 500 да удари 1200 пункта."

От върха на широкия щатски индекс, до посоченото от Мадан ниво, S&P 500 трябва да се понижи с цели 64%.

Но преди да се потопим в детайлите на прогнозите, добре е да се посочат историческите прогнози на Мадан и до колко те са се материализирали. През октомври 2019 г., достатъчно зловещо, Мадан каза, че икономиката е "подготвена за рецесия" и "са узрели условията за черен лебед". Изглежда доста разумно да се каже, че призивът му се осъществи.

Днес Мадан забелязва огромни дисбаланси в икономиката на САЩ - и според него неизбежното понижение току-що е започнало.

"Смятаме, че това е краят на цикъла на безпрецедентно повишение", каза той в ексклузивно интервю за Business Insider в края на март. "Видяхме 35, 40 години на ръст в икономиката на САЩ, където ръстът на цените на активите е значително по-висок от реалния ръст на печалбите или дохода - и смятаме, че това е приключило".

Мадан предостави диаграмите по-долу, за да илюстрира своята гледна точка. Първата графика изобразява съотношението на богатството на домакинството към разполагаемия доход след 1950 г. В момента то е на рекордно високо ниво.

"Математически невъзможно е богатството на домакинствата непрекъснато да надминава ръста на разполагаемия доход", каза той. "Едновременният значителен спад на разполагаемия доход, дължащ се на COVID-19, само ще изостри горното съотношение и вероятно ще доведе до още по-сериозни загуби в богатството на домакинствата, при равни други условия".

С най-новите данни за молбите за помощи за безработица, в размер на 3.2 милиона, прогнозата на експерта изглежда по-вероятна.

"Вероятно ще видим най-големия спад на разполагаемия доход сега в живота ни", добави той.

За Мадан, разпространението на кредитите, които са отговорни за поддържането на пазарите и задвижването на американската икономика, е на път да пресъхне. Всъщност той смята, че предстои рязко спиране на ръста на кредитирането.

"Така че, ако сме на по-високо ниво на богатство на домакинствата съпоставено с разполагаемите доходи - значително по-високи нива, отколкото бяхме през 2007 или 2000 г. - как е това, в което бяхме не в балон?" пита експерта. "Бяхме в балон - изключително голям балон. И този балон ще се развие много болезнено."

Като се има предвид всичко това, Мадан е позиционирал портфолиото си, за да печели от това, което вижда като голямо, насилствено понижение в акциите.

"Вярваме, че акциите ще продължат да поевтиняват", каза той. "Смятам, че ударът върху корпоративните печалби ще бъде огромен. Ние не сме на 100% уверени, че Фед ще може да овладее кредитния риск - и затова тази комбинация е много токсична комбинация за пазарите."

Поради тези причини той позиционира ключови сделки в портфейла си по следните направления:

Бичи позиция в злато

Мечи позиции в американските акции с малка капитализация

Бичи позиция в златодобивни компании

"Очакваме загубите на капиталовия пазар да бъдат по-лоши от финансовата криза", завърши той. "Предстои да преживеем най-лошата рецесия след депресията.", прогнозира Мадан.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на актитви