Цените на петрола спаднаха в понеделник заради опасения около търговската битка между САЩ и Китай, който ще предизвика ерозия на световния икономически растеж, въпреки че задаващите се санкции на Вашингтон срещу иранския петролен сектор засега предпазват суровината от още по-голям спад.

Международните фючърси на суров петрол тип Brent са на цена 75.63 долара за барел, което е спад от 19 цента от последното им затваряне. Американският лек суров петрол поевтиня с 30 цента до 68.42 долара за барел.

Търговската дейност беше ограничена заради официалния празник във Великобритания, съобщиха търговците, цитирани от Reuters.

"Падането на американския добив и намаляването на американските запаси от миналата седмица поддържат цените на петрола в условията на продължаваща търговска война между САЩ и Китай, която може да забави растежа в световен мащаб и да натежи върху търсенето на петрол", каза Стивън Инес, ръководител на търговията на дребно в компанията за фючърсни брокерски услуги OANDA в Сингапур.

Американските енергийни компании спряха 9 петролни сондажа миналата седмица, като общият им брой спадна до 860 - най-голямото намаление от май 2016 г., съобщи в петък енергийната компания Baker Hughes.

"Въпреки нарастващата загриженост за потенциалното свръхпредлагане, пазарите ще продължат да бъдат под натиск от санкциите на САЩ срещу Иран", добави Инес.

Вашингтон ще активира санкциите върху иранския износ на петрол от ноември. Техеран изнесе около 2.5 млн. барела суров петрол досега през годината. Повечето анализатори очакват тази цифра да намалее с най-малко 1 млн. барела, след като санкциите влязат в сила започнат.