Известно напрежение се усеща при американските банкови акции. Индексът следящ представянето им, приключи с понижение от около 8% през август, което бе най-слабото му представяне от банковата криза през март. И все пак... Като че ли инвеститорите не си дават пълна равносметка за това, което може да предстои! А то може да не е много приятно, макар и да не е "огледален образ" на случилото се през март!

Депозитите на големите американски банки продължават да намаляват, изяждани от фондовете на паричните пазари!

Инвеститорите продължават да се стичат към фондовете на паричния пазар в търсене на по-висока доходност, което представлява постоянно предизвикателство за банките, които се опитват да задържат притежателите на сметки с дълбоки джобове.

Активите на фондовете на паричния пазар достигнаха нов рекорд за всички времена в началото на септември, тъй като лихвените проценти над 5% продължават да привличат инвеститори в момент, когато Федералният резерв изглежда решен да поддържа лихвите високи за известно време.

Кристалина Георгиева: По-високите лихви означават уязвима банкова система

Кристалина Георгиева: По-високите лихви означават уязвима банкова система

Ръководителят на МВФ смята, че "банковата индустрия трябва да бъде наблюдавана за допълнителни рискове"

Около 14 милиарда долара са налети във фондове на паричния пазар през седмицата до 30 август, според данни на Investment Company Institute. Общите активи достигнаха 5,58 трилиона долара спрямо 5,56 трилиона долара предходната седмица. Това е най-високата сума, откакто данните са събрани за първи път през 1992 г.

Това не е добра новина за банките, които се борят да задържат вложителите си през последната година, особено след фалита на три големи кредитора през пролетта.

От началото на януари депозитите във всички американски банки са намалели с 371 милиарда долара, според данни на Федералния резерв, докато фондовете на паричния пазар са се увеличили с над 769 милиарда долара. Тези изходящи потоци се забавиха през лятото, но депозитите все още намаляват за по-големите банки от края на юни.

Най-големият риск от бягство все още е от богатите. Депозитите от управление на богатството и корпоративните сметки са намалели с близо 13% досега тази година до юли, според доставчика на данни Curinos, въпреки че и двете се стабилизираха през месец юли. Данните за август все още не са налични.

За сравнение потребителските сметки на масовия пазар са паднали само с 1,8%.

Интензивната конкуренция за задържане на тези вложители е едно от многото предизвикателства, пред които е изправена индустрията, разтърсена от високи лихвени проценти, нарастващи разходи за финансиране и намаляваща рентабилност.

През последните седмици Moody"s Investor Service и S&P Global понижиха кредитните рейтинги за редица средни кредитори, което означава, че инвеститорите в дълг вече ще очакват по-голяма доходност за държането на своите облигации.

По-големите кредитори също са изправени пред нови изисквания от страна на регулаторите да заделят повече капитал и в някои случаи да емитират повече дългосрочни дългове, за да поемат потенциални загуби. Друго безпокойство е, че нарастващият дълг и просрочията по кредитните карти могат да доведат до огромни загуби в близко бъдеще.

За пръв път в историята е добре да се държат пари в брой (лошо за банките)!

За първи път от векове си струва - дори след инфлацията - да държите пари в брой. Но високата доходност може да прикрие капан за инвеститорите, предупреди инвестиционен стратег от Wells Fargo Investment Institute.

През май 2023 г. доходността на 30-дневните съкровищни бонове на САЩ надхвърли 5% и остава такава. Тя беше отново над 5% по последни данни. Могат да бъдат намерени депозитни сертификати и високодоходни спестовни сметки, плащащи повече от 4%. Междувременно инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени, спадна от пика в средата на 2022 г. от 9,1% на годишна база до 3,2% към юли.

Паричните доходности се преместиха на положителна територия на реална база, коригирана спрямо инфлацията, след няколко години на отрицателни реални доходности.

Преминаването към положителна, реална среда за доходност на паричните средства кара инвеститорите да се чудят дали е време да увеличат паричните наличности или да задържат парите, докато чакат по-добри възможности за навлизане на пазара.

Но паркирането на твърде голяма част от портфейла в пари в брой може да има "непредвидени последици", според пазарни наблюдатели. Проблемът е, че дори доходността на паричните средства да остане висока в краткосрочен план, историята показва, че е вероятно паричните средства да се представят по-слабо от други активи за растеж в дългосрочен план, действайки като забавяне на дългосрочното представяне.

Няколко стратези, междувременно, твърдят, че дългосрочните облигации може да са готови да надминат, ако Федералният резерв се окаже в или близо до края на своя цикъл на повишаване на лихвените проценти.

Три банки в ЕС не издържаха стрес тестовете: Колко биха загубили кредиторите при криза?

Три банки в ЕС не издържаха стрес тестовете: Колко биха загубили кредиторите при криза?

"Изпитът" е най-тежкият досега

Доходността на 10-годишните държавни облигации достигна най-високата си стойност от 2007 г. по-рано този месец, но оттогава се отдръпна.

Диверсифицираното разпределение, съобразено с целите на инвеститора и толерантността към риска, може да бъде по-ефективно за улавяне на възходящия потенциал за възвръщаемост на активите за растеж, като същевременно изглажда волатилността в сравнение с концентрираната позиция.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на световните финансови пазари.