Фондовите борси в Европа днес бележат колебливо повишение. То се дължи главно на солидния  скок в  акциите на петролните и миннодобивните компании. Но от друга страна рязкото поскъпване на еврото в края на миналата седмица към триседмичен връх от 1,1373 долара се отразява негативно на експортно ориентираните компании от еврозоната.

Петъчният разочароващо слаб доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ през май сведе почти до нула шансовете за повишение на основната лихва от Федералния резерв  на следващото заседание в средата на месеца. Това обаче допринесе за повишение на риск-апетита на глобалните финансови пазари и до рязка обезценка на американската валута, което провокира повишение на цените на пазарите на суровини и на акциите на добивните компании.

От друга страна обаче, поскъпването на единната европейска валута може да намали конкурентоспособността на експортно-ориентираните компании от еврозоната, като в същото време слабите американски данни провокират и нови опасения относно глобалния икономически растеж, коментира bnr.bg..

Европейските инвеститори реагират със смесени чувства и на днешни данни, показващи рязко понижение на индустриалните и промишлени поръчки в Германия през април, както и на последно проучване на компанията Sentix, което пък отчете изненадващ ръст на инвеститорските нагласи в еврозоната през юни до 6-месечен връх.

Днес общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,16%, следвайки петъчно понижение с 0,9% и спад с цели 2,4% в рамките на предходната седмица Немският фондов индекс DAX се повишава с 0,1%, а френският индекс CAC-40 - с 0,04%, след като в петък борсите във Франкфурт и Париж приключиха с понижения съответно от 1,1% и от 1,0%, губейки близо 2% от стойността им в рамките на изминалата седмица.

Лондонската борса обаче се възползва от днешния солиден растеж на акциите на миннодобивните и енергийните компании, след като слабият долар спомогна за скок на петролните цени с около 1%, а фючърсите на цветните метали, в т.ч. на медта, удариха няколкоседмични върхове. Британският фондов индекс FTSE100 се повишава с 0,92%, заличавайки загуби от около 1% през предишната седмица.

В същото време британската лира се понижи към триседмично дъно от 1,4352 долара, докато еврото поскъпна към 4-седмичен връх от 0,7905 паунда на фона на серия проучвания на общественото мнение, показващи че кампанията в подкрепа за Brexit набира скорост преди важния референдум във Великобритания на 23 и юни за по-нататъшното членство на страната в Европейския съюз.

Акциите на водещи миннодобивни компании като Anglo American PLC, Rio Tinto PLC RIO, BHP Billiton PLC, Glencore PLC и Antofagasta PLC нараства с между 4,76% и 9,47%, докато акциите на петролни производители като Royal Dutch Shell PLC и British Petroleum се повишават съответно с 1,82% и с 1,98%.

На другия полюс са акциите на европейските въздухоплавателни компании, които се намират под натиск от продажби, след като анализатори на британската банка Barclays намалиха своите ценови прогнози за сектора. Акциите на International Consolidated Airlines Group SA,притежаваща British Airways, се понижават с 1,6%, а на нейния конкурент EasyJet PLC - с 1,4%, като спад отчитат и акциите на френската Air France KLM и на немската Lufthansa.