Фондовият пазар в Щатите се представя повече от лошо през това тримесечие и това накара някои експерти да направят паралел между настоящото му състояние и едни от най-тъмните периоди в историята на американската икономика.

Само във вторник основният индекс S&P 500 изгуби 9,1% от стойността си. Това отбеляза най-лошият старт на четвъртото тримесечие на годината от 2008 година насам, посочват от Bespoke Investment Group.

Успокояващо обаче звучи това, че все пак спадът е далеч от сериозния срив от 35% преди десетилетие. Тогава той се превърна в най-лошата финансова криза за последния близо един век. Lehman Brothers фалираха, AIG изпадна в тежко финансово състояние, а безработицата в Щатите скочи до небето.

В същото време лошата новина е, че S&P 500 е започвал по този ужасен начин четвъртото тримесечие на годината още пет други пъти досега, припомнят от Bespoke.

Освен през 2008 година това се случва още по време на Голямата депресия или конкретно през 1929,1932 и 1937 година, както и още веднъж през 1987 година по време на познатият като "Черния понеделник", пише CNN Business. Подобно нещо се случва и през 1973 година по време на срива на петролния пазар.

Всички тези години, с изключение на 1987 година, съвпадат и с наличието на рецесия.

"Това не означава, че пазарът ще продължи да се свива. Американската икономика е много по-силна днес, а корпоративните печалби са значително по-високи. Малцина са тези, които се страхуват от нова рецесия", посочват от медията.

За това говори и възстановяването на индексите Dow и Nasdaq от сряда. От Bespoke посочват още, че S&P 500 загуби 2% от стойността си през първите 37 дни от четвъртото тримесечие, но през останалите месеци от годината той е отчитал ръст от средно 2,8 на сто. А също така е бил на положителна територия през 78% от времето.