Властите в САЩ заведоха колективен иск срещу десетте най-големи банки на "Уолстрийт", както и срещу две платформи за търговия. Обвинението срещу тях е, че кредиторите са имали тайно споразумение за общи действия с цел ограничаване на конкуренцията на пазара за лихвени суапове, който се изчислява на 320 трилиона долара, пише Reuters.

В списъка на колективния иск влизат Goldman Sachs Group, Bank of America Merrill Lynch, JPMorgan Chase, Citigroup, Credit Suisse Group, Barclays Plc, BNP Paribas SA, UBS, Deutsche Bank AG и Royal Bank of Scotland. Според него всички те са действали за предотвратяване на търговията с лихвени суапове на електронни борси.

Властите в Щатите твърдят, че финансовите институции „са имали възможност години наред да извличат милиарди долари от монополни приходи от членовете на групата в този случай“.

В иска се твърди още, че през последните седем години банките „заедно са заплашвали, бойкотирали, принуждавали с цел отстраняването на всяко дружество или практика, което е имало потенциала да включи в борсовата търговия инвеститори, фокусирани върху покупки“.

Засега част от банките, сред които JP Morgan, Barclays, Deutsche Bank и UBS, не са имали възможност да коментира обвинението, а Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America, BNP Paribas, Credit Suisse и Royal Bank of Scotland отказват да го направят.