Естония играе ключова роля в развитието на дигитално евро, а Полша гледа към възможността за дигитална злота. Но и двете държави изостават от плановете на Украйна за дигитална гривня, пише Emerging Europe.

Eesti Pank, централната банка на Естония, по-рано тази година проведе експеримент заедно с Европейската централна банка, както и с тези на Испания, Германия, Италия, Гърция и Нидерландия. Опитът показа, че дигитално евро, разработено върху блокчейн технологията,може да се справи с 300 хил. плащания в секунда, а парите достигат за по-малко от две секунди. Разходите за транзакциите също ще бъдат намалени. Но не трябва да очакваме въвеждането на дигиталнто евро скоро.

Две други държави в Европа обаче вече разработват собствени дигитални валути, независими от плановете на Европейската централна банка. Марек Диети, главен изпълнителен директор на Варшавската фондова борса, наскоро заяви, че Полша е на кръстопът: или трябва да се присъедини към еврозоната (и усилията за дигитално евро), или да разработи собствени дигитални злоти. Наскоро централната банка призова за ускорено развитие на идеята, а сред ползите за полската икономика ще бъде премахването на т. нар. "сива икономика", която по някои оценки достига 20%.

Украйна е друга европейска държава, която се надява да се възползва от дигиталните валути. Докато естонската банка провеждаше експеримент, Министерството на дигиталната трансформация в Украйна, заедно с други институции и представители на частния сектор, публикува пътна карта, която сочи как страната може да се превърне в "лидер в интеграцията на криптовалути".

Киев се надява до 2024 г. половината украинците да използват дигитална валута. Проучванията от страна на централната банка започнаха още през 2016 г., а ползите са много, обяснява Олександр Борняков, зам.-министър по дигиталната трансформация.

Дигиталната гривня ще минимизира разходите за транзакциите за държавата и бизнеса, което от своя страна може да подобри макроикономическата и финансова стабилност на страната. "Има възможност за използването на дигитална гривня за създаването на т. нар. умни договори", разяснява той.

И допълва, че дигиталната валута ще освети икономиката, което ще увеличи данъчните приходи от всички сектори.

По думите на Борняков, държавите, които първи успеят да се справят със задачат по въвеждане на дигитална валута, ще имат предимство.

През юни парламентът в страната одобри законодателство, което цели да регулира емитирането на е-гривня. А през септември подкрепи текстове, които легализират и регулират криптовалутите и останалите виртуални активи.