Настроенията на трейдърите към британския паунд достигнаха дъно, сравнимо с периода преди изборите на Острова миналата година, пише The Wall Street Journal.

Хеджфондове и трейдъри, използващи заети пари, за да правят спекулативни залози, са натрупали най-много позиции срещу британската валута от ноември м.г., според FactSet, давайки знак, че очакват тя да поевтинее още.

През последните 10 дни паундът загуби 1,8% спрямо долара, като от началото на годината спадът е 5,6%. Днес един британски паунд купува $1,25134. Срещу еврото валутата изтри 6,4%.

Икономическото възстановяване на Великобритания ще бъде предопределено от отношенията с Европейския съюз, най-големият търговски партньор на страната, казва инвеститорите. Великобритания излезе официално от ЕС през януари, а в момента текат преговори за търговска сделка. Без такава, Великобритания ще се изправи пред по-високи мита за стоките от 2021 г.

Миналата седмица премиерът Борис Джонсън изрази оптимизъм за сделката. Но детайли липсват, което кара трейдърите да са по-скептични.

Икономиката на Великобритания се срина с 20%

Икономиката на Великобритания се срина с 20%

Спрямо февруари, през април тя е с 25% по-малка

Спекулациите, че лихвите на Острова могат да паднат под нулата също карат инвеститорите да залагат за поевтиняване. Централната банка предупреди, че икономиката на страната може да се свие с 14% тази година, а представителите на институцията не са изключили напълно възможността от отрицателни лихви.

Според някои инвеститори тази възможност е все по-вероятна, ако Великобритания не постигне сделка с ЕС до края на година. ING Bank казва, че пазарите вече изчисляват и включват в цената възможността за отрицателни лихви към февруари 2021 г.

Инвеститори предупреждават още, че Великобритания отчита дефицит по текущата сметка и се нуждае от чуждестранни инвестиции, за да запази здравето на финансовата си система. Отрицателните лихви ще обезкуражат подобни инвестиции и ще направят паунда по-уязвим към разпродажба. Анализатори прогнозират, че без ново развитие по ключовите въпроси, паундът вероятно ще остане на настоящите нива.

В същото време еврото поскъпна с около 1% спрямо долара тази година. Европейската централна банка предприе агресивни стъпки, за да защити икономиката от пандемията, като се обмислят още мерки и от правителствата.

*Материалът е с информативен характер и не е препоръка за търговия с валути и/или ценни книжа.

Дългът на Великобритания надхвърли 100% от БВП за първи път от 50 години насам

Дългът на Великобритания надхвърли 100% от БВП за първи път от 50 години насам

Той надхвърли £2 трлн.