Между края на 2014 и края на 2019 г. размерът на притежаваните от Швейцарската централна банка корпоративни акции се е изстрелял с над 300%, до 97,5 млрд. долара, предаде Zero Hedge. Но след разразяването на пандемията от коронавирус и мерките срещу нея, финансовата институция е влязла в режим на още по-масивно изкупуване на ценни книги.

Данните за март показват, че през март, когато коронавирусът вече беше засегнал Стария континент, централната банка е увеличила покупките си на ценни книги със средно 22% спрямо февруари. Те са били насочени към водещите компании, в които тя вече е инвестирала, посочват от изданието, позовавайки се на последния финансов отчет на банката.

Така към края на март Швейцарската централна банка вече е притежавала акции на Microsoft на стойност 4,4 млрд. долара, Apple - 4,4 млрд. долара, Amazon - 3,2 млрд. долара, Google - 2,7% млрд. долара и Facebook - 1,6 млрд. долара. Това са и компаниите, които се представяха най-добре на борсата, а съвкупната им пазарна капитализация вече формира една пета от тази на индекса S&P 500. Това е ръст от над 21% за всеки от бизнесите.

Икономиката на Швейцария може да свие с над 10% заради кризата

Икономиката на Швейцария може да свие с над 10% заради кризата

Правителството удължи мерките за ограничаване на огнището

"Накратко, за да поддържа стойността на портфолиото си приблизително непроменена в размер на 100 млрд. долара, Швейцарската централна банка е започнала масивно изкупуване на водещите борсови компании, което изстреля резервите ѝ в чуждестранна валута, паркирани на борсата, до исторически рекордна стойност", коментират от Zero Hedge.

Обикновено централните банки не изкупуват директно корпоративни акции, за да влияят върху стойността на валутите си. Другото изключение от това правило, освен Швейцарската централна банка, е Bank of Japan.

"Потокът на парите е следният: Швейцарската централна банка печата франкове, с които в последствие купува долари", обясняват от Zero Hedge. "При този процес, тя потиска стойността на франка, която е една от най-търсените като убежище срещу инфлацията валути в света. Това много напомня на действията на Федералния резерв, само че вместо да купува съкровищни бонове, акции, обезпечени в ипотеки и корпоративни облигации, Швейцарската централна банка купува акции."

Но освен да печата пари, с което подрива стойността на валутата, централната банка разполага и с друг инструмент - свиването на основния лихвен процент. "Имаме ход за действие по отношение и на двата инструмента", коментира президентът на институцията Томас Джордан. "Очевидно е, че можем да понижим основния лихвен процент, ако е необходимо."

Швейцария се отказа от запаси с алкохол, трупани с години. А сега ѝ трябват за дезинфектанти

Швейцария се отказа от запаси с алкохол, трупани с години. А сега ѝ трябват за дезинфектанти

Страната извадила суровината от резервите си преди две години

Интересното е, че лихвата по депозитите в централната банка вече е на стойност от -0,75%, така че "ходът", за който Джордан говори, всъщност може би е силно ограничен.