В началото на валутната търговия в четвъртък щатският долар слабо се променя спрямо основните световни валути. Фокусът на инвеститори и търговци е върху резултатите от днешното заседание на Европейската централна банка.

Общата европейска валута днес сутринта се търгува спрямо американската на ниво $1,2031 за едно евро в сравнение с $1,2035 за евро в края на предходната сесия.

По отношение на японската национална валута, стойността на европейската възлиза на 129,97 йени спрямо 130,10 йени за евро в сряда.

За един долар днес сутринта на пазара дават 108,03 йени в сравнение с 108,08 йени предния ден.

Практически без промяна в четвъртък сутринта е курсът на британската лира стерлинг, която се търгува спрямо долара на ниво $1,3929 за паунд при $1,3930 за паунд в предишната, съобщава Тrading Еconomics.

Индексът ICE Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, в четвъртък пада с 0,05%. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, губи 0,02%.

Вниманието на търговците е насочено към срещата на Европейската централна банка, резултатите от която ще бъдат обявени днес в ранния следобед. Експертите вярват, че ЕЦБ ще се въздържи от промяна на параметрите на паричната политика и ще потвърди придържането си към настоящия си курс на фона на бавно възстановяване на икономиката на еврозоната.

Инвеститорите очакват коментари от президента на ЕЦБ Кристин Лагард с надеждата да получат насоки за това какво регулаторът възнамерява да направи с Пандемичната програма за спешни покупки (PEPP) след юни, пише Dow Jones

Разговорите за възможно ограничаване на покупките на активи от централната банка засилиха еврото тази седмица и Лагард може да се опита да ограничи тази спекулация, твърдят анализатори на SEB. Според анализатори от TD Securities еврото може да се повиши, макар и леко, спрямо долара, ако ЕЦБ даде оптимистична оценка на перспективите за икономиката на еврозоната.

По-късно в четвъртък САЩ ще публикуват данни за броя на гражданите, които са кандидатствали за първи път за обезщетения за безработица миналата седмица, както и данни за продажбите на жилища на вторичния пазар през март.