Нова година, нова търговска сделка. Първата фаза на споразумението между Съединените американски щати и Китай може и да повдига повече въпроси, отколкото дава отговори, но поне премахва част от несигурността в световната търговия, която натежаваше над цените на някои основни метали, пише Reuters.

Обявяването на временното споразумение със сигурност бе достатъчно да подкрепи медта. През по-голямата част от миналата година металът бе под натиск от фондове, които продаваха. Но през миналата седмица медта достигна 9-месечен връх от $6 343 в Лондон.

Инвеститорите започнаха отново да купуват мед от началото на декември, когато бе обявено, че сделка ще има, и сега, общо, има повече "дълги" позиции (залог, че цената ще расте), отколкото "къси", за първи път от 9 месеца насам. Положително за ръста на цената и че временното примирие между Вашингтон и Пекин съвпада с покачване на производствената дейност в Поднебесната империя. Подкрепа оказва и фактът, че фундаментите при медта сочат за ръст на цената.

От началото на годината броят на "дългите" позиции надхвърля този на късите на CME. Последният път, в който инвеститорите бяха толкова бичи настроени, бе през април 2019 г. Най-тежките месеци за цената на метала бяха август и септември.

През декември обаче историята започна да се насочва в друга посока, след като възможността за търговска сделка се появи.

Цената се подкрепя и от недостига в предлагането. Производството по света намалява с 0,4% през първите девет месеца на 2019 г. Запасите на борсите също намаляват. LME, CME и Shanghai Futures Exchange общо държат 302,4 хил. тона към края на декември, спад от 48 хил. спрямо година по-рано и най-ниското ниво от 2014 г.

Колин Хамилтън, анализатор в BMO Capital Markets, посочва, че през тази година медта ще отчете най-големият дефицит в предлагането за последното десетилетие. Ключова промяна тази година ще бъде умерено възстановяване в търсенето от Китай и от останалата част на света - около 2,2% на годишна база, казва той.