Десетилетие след последната финансова криза някои анализатори вече прогнозират кога ще дойде следващата. Когато и да стане това обаче е много по-вероятно тя да започне не от "Уолстрийт", а от Силициевата долина.

Финансовият свят днес изглежда много по-различно отколкото беше преди 10 години, пише редакторът Уилям Мангъсън в Bloomberg. "През 2007 година нашите най-големи притеснения бяха свързани с банките, които са "прекалено големи, за да се провалят". Банките на "Уолстрийт" бяха достигнали такива огромни размери и бяха станали толкова важни за финансовата система, че никое правителство не би позволило да се провалят", обяснява той.

Мангъсън обаче припомня, че именно тези финансови институции, ползващи се с протекции, започват да правят прекалено рисковани залози и сделки на имотния пазар. А резултатът от това беше глобалната финансова криза.

След сътресенията днес банките са по-добре капитализирани от всякога и преминават през регулярни стрес тестове. И докато предприетите реформи минимизират риска нова криза да тръгне от тях, те игнорират друга опасност, която може да доведе отново до такава.

Според експерта именно такава заплаха крият компаниите в развиващата се финансово-технологична или финтех индустрия, в която влизат фирми за краудфъндинг, като Kickstarter, както и старт-ъпи за автоматизирани финансови съвети, като Betterment. Част от нея са и новите дигитални валути, в това число Bitcoin и Ethereum, които тотално промениха представите ни как парите могат и трябва да работят.

"Тези финтех пазари са населени от малки стартиращи фирми, което е противоположното на големите банки на "Уолстрийт", които преди доминираха във финансовия сектор. И тези компании извличат огромни ползи от инвеститорите и потребителите", смята Мангъсън.

Експертът посочва още, че по този начин системата е станала по-ефикасна, дала е повече възможности за достъп до капитали и е ускорила всички процеси, правейки сектора "по-демократичен от когато и да било".

Но както всички знаем налагането на една революция води и до немалко промни и "разрушения" след себе си. Ето и мнението на Мънгстън за трите най-големи риска в този аспект:

"На първо място финтех компаниите са по-уязвими на неблагоприятни шокове от големите банки. Защото са малки и бизнесът им не е диверсифициран, те могат лесно да се сринат при удар на пазара", обяснява експерта.

На второ място дейността на тези фирми е по-трудна за проследяване и оценка, тъй като те изграждат бизнеса си на основата на сложни компютърни алгоритми. Това от своя страна прави много трудно за регулаторите, които са извън системата, да получат ясна картина за рисковете, свързани с компаниите.

"Финтех индустрията не е разработила норми и правила, по каквито се водят традиционните финансови институции. Тя е толкова нова и участниците в нея са толкова различни, че има малка вероятност фирмите да се кооперират в името на общото добро. В допълнение приоритет за тях е агресивният растеж и безрасъдното поведение", завършва специалистът.