София за първи път се нареди сред 100-те финансови центрове в света, наред с лидери, като Лондон, Ню Йорк, Шанхай и Цюрих. В традиционната класация на базираната в английската столица консултантска фирма в сферата финансите Z/Yen българският град за първи път намира място, като той се нарежда на 97-мо място.

В това отношение София изпреварва Атина, но остава зад останалите градове от региона на Централна и Източна Европа. Непосредствено преди нея са казахстанския град Алмати, Баку, Хелзинки, Буенос Айрес и Мумбай.

Финансовите центрове в класацията на Z/Yen, подредени според индекса Global Financial Centres Index (GFCI), се подреждат на база мненията на 2453 професионалисти в областта на финансите.

Любопитното в изследването за 2018 година е, че Ню Йорк за първи път от изчисляването на индекса изпреварва досегашния лидер Лондон. Английската столица остава втора, а веднага след тях на третата позиция е Хонконг, който има само 3 точки по-малко от Лондон.

Снимка 378044

Източник: globalfinancialcentres.net

Шанхай пък застава на досегашното място на Токио на петото място. В топ 10 Пекин, Цюрих и Франкфурт изместват Торонто, Бостън и Сан Франциско.

По отношение на представителите от Западна Европа най-голям напредък отчитат вече споменатите Цюрих, Франкфурт, Амстердам, Виена и Милано, като експертите посочват, че тези градове вероятно са основните печеливши от "Брезкит" в това отношение.

Снимка 378043

Източник: globalfinancialcentres.net

В региона на Източна Европа най-сериозно изкачване в класацията отчитат Будапеща, Санкт Петербург и Талин. Столицата на Унгария е на място 71. Преди нея е Варшава на 66-та позиция, както и Истанбул. Прага е малко по-надолу - на 74-то място, а Санкт Петербург - на 80-то.

Снимка 378042

Източник: globalfinancialcentres.net