Зимбабве е популярна по света най-вече като страната с най-евтината валута. В периода на световната финансова криза инфлацията в страната достигна невероятните 100 000%, а точно тогава съществуваше банкнота от 100 трилиона зимбабвийски долара - платежното средство с най-голям номинал в световната история.

Но тази на пръв поглед огромна сума не беше достатъчна дори да си платите билета за автобуса, толкова обезценена беше зимбабвийската валута. За да си купите някои от основните неща за домакинството пък бяха нужни няколко бали пари.

Снимка 323023

Източник: Getty Images

Какво направиха зимбабвийците? Първо се отказаха от провалената валута, приемайки няколко чуждестранни, а след това до голяма степен и от парите в брой. Разплащанията в африканската държава се осъществяват най-вече с карти. С тях си служат както държавните институции, местните власти и държавните фирми, така и частните компании и обикновените потребители. "Пластмасовите пари" представляват 80% от сделките в градските райони.

Навсякъде - от административните сгради и супермаркетите до тол системите по пътищата има ПОС терминали и системи за електронно плащане. Гражданите имат възможност да плащат сметките си чрез дебитни карти и банкови преводи. Така се извършват 80% от ежедневните продажби на дребно.

Снимка 323026

Източник: Ecocash

"Използването на пластмасови пари е от решаващо значение за намаляване на търсенето на физически пари в щатски долари в икономиката. Чрез тази безкасова икономика можем ефективно да се справим с изтичането на капитали", посочва д-р Джон Мангудя, управител на Централната банка на Зимбабве.

За първите 9 месеца на 2017 г. мобилните разплащания в Зимбабве изпревариха традиционните, достигайки 11 млрд. щатски долара, според официалните данни на Централната банка на страната.

Снимка 323021

Източник: Ecocash

Липсата на достатъчно пари в брой в икономиката накара все повече от хората да използват мобилни пари и електронни платформи за извършване на плащания. Така не банките, а мобилните разплащателни платформи се превърнаха в доминиращите финансови центрове за потребителите в Зимбабве.

Мобилните платформи са обработили 485 млн. транзакции (89% ръст на годишна база) за общо 11 млрд. долара (62% ръст за година) в периода до края на септември.

Снимка 323018

Източник: iStock

"От 2010 г., когато първата мобилна платформа бе лицензирана, мобилните финансови услуги са нараснали значително, до степен да изпреварят традиционните методи за извършване на сделки", каза заместник-управителят на Централната банка на Зимбабве д-р Джесимен Чипика.

Централната банка вече е създала необходимите правила за мобилните пари в Зимбабве. Местните играчи от финансовия сектор са се възползвали от технологичното развитие, което довежда до растеж и модернизация на цифровите финансови услуги.

Снимка 323022

Източник: Ecocash

"Приемането на нови начини на плащане прониква във всички сектори на икономиката, включително застраховане, ценни книжа и банкиране", посочва д-р Чипика.

Централната банка е разрешила споразумения за партньорство между доставчиците на мобилни платежни услуги и финансовите институции, приемащи депозити. Така банките в Зимбабве вече могат да предлагат мобилни платежни услуги на обществеността.

Снимка 323025

Източник: Ecocash

Зимбабве прие модел, ръководен от банките, за да улесни надзора на дейностите по взимане на депозити. Наскоро централната банка издаде насоки за системите и инструментите за разплащане на дребно, за да насърчи ефективността и стабилността на електронните платежни системи и използването на електронни пари.

"Осигурени са най-добрите практики за управление на рисковете при въвеждането и функционирането на схемите за електронно плащане", каза централният банкер.

Снимка 323020

Източник: Cashless payments

Що се отнася до плащанията на дребно банковите институции са отговорни за всички транзакции, извършвани чрез цифрови платформи, включително тези, които включват финансови технологии и мобилни пари.

Появата на разрушителни финансови технологии не само разшири достъпа до редица финансови услуги, но съществено повлия и върху мандата за финансова стабилност на застрахователите на депозити, отчете д-р Чипика.