Централни банки в различните части на света експериментират с т.нар. дигитална валута на централната банка (от английски Central Bank Digital Currency - CBDC). Какво обаче е тя и защо е важно да знаем за нея?

Казано простичко това е дигитална версия на местната валута. Централната банка издава тези нови парични средства, които са еквивалентни на дадената национална валута.

CBDC може да бъде издавана за обща употреба ("търговска" дигитална валута), която се използва за разплащания между двама равнопоставени партньора или за такива между клиенти и търговци. В другият случай валутата (валута за сделки "на едро") се ползва от търговските банки и от клиринговите къщи за междубанкови плащания.

Идеята може да изглежда абстрактна и тя все още не е толкова популярна за широката публика, но според изследване на Банката за международни разплащания (BIS) поне 44 финансови институции в света в момента или в бъдеще планират да експериментират с въвеждането на CBDC.

"Фактът, че дузини централни банки проучва и в някои случаи използват дигитални валути, базирани на блокчейн технологията, е нещо значително и е ранен индикатор за потенциалната употреба на тази развиваща се технология измежду финансовите и монетарните системи", посочва Ашли Ланкист в свой анализ за Световния икономически форум.

"Централните банки играят една от най-важните роли в глобалната икономика и техните решения за въвеждането на технологиите на дигиталните валути в бъдеще може да има дългосрочен ефект върух икономиките", посочва още експертът.

Според оценката от подобна стъпка към CBDC най-добре биха се възползвали развиващите се държави, където все още настоящите финансови процеси и системи не са така високо ефективни.

Пример в тази посока са централните банки на Тайланд и Южна Африка, където вече се готвят пилотни проекти за въвеждането на подобни дигитални валути.

Националната банка на Камбоджа ще бъде и една от първите, които ще опита да интегрира блокчейн технологията в националната система за разплащания, като тя ще може да се ползва от потребителите и търговските банки. Експериментът предстои да се проведе през втората половина на 2019 година.

"През следващите четири години може да очакваме да видим много централни банки да решат да използват блокчейн и други водещи технологии с цел подобряване на процесите в системата и икономическото благосъстояние", посочва още Ланкист.

Единственото силно оръжие срещу следваща криза ще са електронните пари

Единственото силно оръжие срещу следваща криза ще са електронните пари

Въвеждането на двойна парична система ще позволи на централните банки да навлязат в дълбоко отрицателна лихвена територия, смятат от Международния валутен фонд