Сред десетте дружества, които са платили най-големи корпоративни данъци през 2015 година, са шест от банките у нас. Това са "Централна кооперативна банка", "Юробанк България", "Уникредит Булбанк", "Алианц банк България", "Банка ДСК" и "Сосиете Женерал Експресбанк".

В списъка влизат още дружествата "Национална електрическа компания" (НЕК), "Лукойл България", "Аурубис България" и "Лукойл Нефтохим Бургас". Това стана ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатско питане, направено от Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев.

Сред най-големите данъкоплатци за предходната година на мястото на "Сосиете Женерал Експресбанк" и "Алианц банк България" са "Булгаргаз" и "Джи Пи Презастраховане".

От Министерство на финансите посочват, че засега такива данни за 2016 година не могат да бъдат изведени, защото все още не е изтекъл срокът да подаване на годишните данъчни декларации.

Размерът на декларираните приходи, печалбата на дружествата и сумата на платения от тях корпоративен налог се възприемат като данъчна и осигурителна тайна, така че не се съобщават от ведомството.