След като става все по-ясно, че краят на бичия пазар настъпва и инвеститорите се готвят за изпадане на икономиката на САЩ в рецесия още преди следващите президентски избори в страната догодина, пазарите все повече се питат от какво да се пазят. Със сходен въпрос се обръщат от MarketWatch към трейдъра, бивш служител на Goldman Sachs и автор на изданието Global Macro Investor Раул Пал, който има славата на един пазарните участници, предсказали настъпването на Голямата рецесия през 2008 г.

Според него в момента фондовите пазари са изправени пред три рискови фактори, които могат да доведат до масово разпродаване на акции, каквото не сме виждали през последните повече от десет години, благодарение до голяма степен на действията на Федералния резерв. Може да изглежда изненадващо, че продължаващата липса на обхватна търговска сделка между САЩ и Китай, чиито икономики бяха засегнати тежко от водената търговска война, не е сред рисковите, представени от експерта.

1. Първият рисков фактор е спирането на обратното изкупуване на акции

Обикновено когато се публикуват данните за приходите и печалбите на компаниите за тримесечието, обратното изкупуване на акции спира. То може да бъде допълнително затруднено, ако демократите успеят да го забранят със закон или прокарат някакви ограничения в сферата - нещо, за което Goldman Sachs вече предупреди.

Защо Barclays спря да препоръчва инвестициите в акции

Защо Barclays спря да препоръчва инвестициите в акции

Според банката в момента е добре да се влага в инструменти с фиксирана доходност

Това е заплаха, защото в крайна сметка самите корпорации от много време насам са един от най-големите източници на търсене за ценни книжа. "Насочваме се към период на липса на ликвидност на ценните книжа", каза Пал.

2. Проблемите на репо пазара

През миналия месец репо пазарът в САЩ премина през най-голямото покачване на лихвата в историята си, при това в два поредни дни, което заплаши да доведе до много сериозни проблеми за краткосрочното инвестиране и което подтикна Федералния резерв да инжектира пряко ликвидност на пазара - нещо, което централната банка на САЩ не беше правила от десет години. Скоро след това председателят нейният председател Джером Пауъл обяви програма за увеличаване на резервите в банките, която, макар да има всички характеристики на количествено улеснение, все пак не беше наречена по този начин.

Фед с първа пряка репо инжекция от десетилетие, за да успокои лихвите на пазара

Фед с първа пряка репо инжекция от десетилетие, за да успокои лихвите на пазара

Цената на краткосрочното кредитиране регистрира най-високия ръст в историята си, след като се покачи от малко над 2% до 10% във вторник, което предизвика смут сред инвеститорите

С този ход ръководителят на централната банка се опита да успокои пазарите, че ситуацията на репо пазара е под контрол, но според Пал нежеланието на дилърите сами да увеличат резервите си, срещу което да отпуснат повече ликвидност на пазарите, със сигурност е притеснителна.

3. Бейби буумърите разпродават акциите си

Последният риск пред фондовия пазар са бейби буумърите, които продават акциите си, за да използват парите в брой като допълнение към пенсиите си. Според Пал много възрастни хора в САЩ са били посъветвани да ликвидират по около 5% от спестовните си сметки всяка година след навършване на 70-годишна възраст, а в това число влизат и голямо количество цени книжа.

10-те книги, които Уорън Бъфет препоръчва на всички

10-те книги, които Уорън Бъфет препоръчва на всички

Чели ли сте някоя от тях?

"Проблемът е, че пропастта между тази и миналата година е огромна", казва Пал. "Наблюдава се 50% увеличение на обемите разпродадени акции, а те тепърва ще се ускорят към края на годината."