Цената на златото символично намалява във вторник сутринта в очакване на решенията на Федералната резервна система на САЩ относно по -нататъшната паричнокредтина политика.

Данните от днешната търговия показват, че цената на декемврийските фючърси за злато на фондовата борса Comex в Ню Йорк се понижава с 0,05%или с 0,75 долара, до 1763,15 долара за тройунция.

В същото време стойността на декемврийските фючърси за среброто се повишава с 0,14% до 22, 235 долара за тройунция.

Инвеститорите очакват резултатите от срещата на Федералния резерв на САЩ, която ще бъде публикувани в сряда. Но пазарните участници се интересуват повече от коментарите на членовете на Фед относно по-нататъшната парична политика на регулатора.

Според анализатори на Commerzbank, цитирани от The Wall Street Journal, котировките на златото остават почти непроменени, тъй като пазарът очаква по-ясни сигнали след приключване на заседанието на американската централна банка.

"Вярваме, че Фед ще започне да съкращава покупките на облигации в началото на новата година. Ако председателят на Фед Пауъл може да убеди пазара, че намалението няма да бъде последвано от бързо покачване на лихвените проценти, златото може да се възстанови донякъде", смятат експертите.