Цената на златото в петък сутринта нараства с около 1%, сочат данните от днешната търговия. Котировките за скъпоценния метал се подкрепят от отслабването на долара при очакванията за нови мерки в подкрепа на американската икономика.

Стойността на декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк в петък сутринта се покачва с 0,94%, или с $ 17.8 - до $ 1912.9 за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто се повишиха с 2,03% до 24,36 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) намаля с 0,14%, до 93,48 пункта.

Нараства доверието сред инвеститорите към приемането на допълнителни мерки за подкрепа на американската икономика, след като президентът Доналд Тръмп призова Конгреса да приеме закон за разширяване на държавната помощ за авиокомпаниите и малкия бизнес. Въпреки че, той по-рано обяви прекратяване на преговорите за новия пакет стимули с демократите в Камарата на представителите до провеждането на президентските избори. Председателят на парламента Нанси Пелоси заяви, че демократите не се отказват от продължаващите разговори с републиканците относно стимулиращи мерки.

На фона на подобни очаквания инвеститорите са по-склонни да поемат рискове, отказвайки се от надеждни активи като американския долар. Въпреки че златото също е традиционно надежден актив, динамиката на обменния курс на долара остава основният фактор за неговата цена. Падащият долар подкрепя котировките на метала, като го прави по-достъпен за инвеститори, които притежават други валути.

Златото вече е поскъпнало с 23% от началото на годината и въпреки краткосрочния апетит за оптимизъм по отношение на стимула на САЩ, по-широката перспектива за икономическо възстановяване остава неясна в светлината на продължаващата пандемия.

"Нивото от $1900 е предизвикателно и според мен златото ще се търгува на това ниво до президентските избори в САЩ", каза икономистът от OCBC Хауи Ли пред Ройтерс.