Стойността на златото в сряда се понижава заради укрепването на долара за четвърта поредна сесия на валутната търговия.

Августовските фючърси за златото днес сутринта на нюйоркската борса Comex поевтиняват с 2,25 долара, или с 0,16%, до 1419,55 долара за тройунция.

Цена септемврийските фючърси за среброто леко спадат до 16,475 долара за унция.

В същото време подкрепа за стойността на ценния метал продължава да оказва търсенето му в качеството на надежден актив в ситуацията на геополитическо напрежение около Иран.

От друга страна натиск върху цената на златото оказва курсът на долара, който расте спрямо другите основни световни валути четвърта сесия поред.

Общата европейска валута изпитва негативно влияние от коментарите, че ЕЦБ може да понижи лихвените ставки на заседанието си в четвъртък.

По думите на експерти, цитирани от Bloomberg, еврото може да получи подкрепа, ако паричният регулатор на еврозоната измени стратегията, която сега залага на понижаване на лихвите и възобновяването на изкупуването на активи.

Курсът на общата валута може да се покачи и от високата вероятност Федералният резерв на САЩ да понижи ставките в края на месеца.

В центъра на вниманието на пазарите остават и търговските преговори между САЩ и Китай, които се очаква да бъдат възобновени другата седмица.

Днес сутринта общата валута се търгува спрямо американската около нивото $1,1151 за едно веро при курс $1,1152 за евро при закриване на търговията във вторник.

За едно евро днес на пазара дават 120,57 йени в сравнение със 120,69 йени ден по-рано.

По отношение на японската валута доларът струва почти колкото вчера - 108,12 йени.

Фунт стерлинг днес също е стабилен по отношение на американската валута и се търгува по $1,2443 за паунд при $1,2440 вчера и по 1,1158 евро спрямо 1,1154 евро за паунд във вторник.