Цената на златото в сряда сутринта отново е стабилна след осезаем ръст в следобедните часове на предишния ден, когато значително надскочи психологическата граница от 1800 долара за тройунция.

Според данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време цената на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк символично се понижава с 2,0 долара, или с 0,11%, до 1823,40 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1814,12 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на мартенските фючърси на среброто в същото време се понижава с 0,44% до 24,165 долара за унция.

Във вторник сутринта цената на златото беше стабилна, но след това поскъпна до края на търговската сесия с 1,5% от по-малко от 1800 долара до около 1825 долара за тройунция.

Това беше улеснено по-специално от отслабването на долара спрямо другите основни световни валути. Така вечерта стойността на щатската валута излезе на минус спрямо еврото, след излизането на данни за намаляване на броя на новите жилища в страната, чието строителство започна през ноември.

А спрямо йената спадът на долара достигна почти 4% във вторник поради рязкото укрепване на японската валута, след като централната банка на страната обяви, че разширява диапазона на колебания за кривата на доходност на десетгодишните държавни облигации.

По-евтиният долар прави златото по-достъпно за инвеститори, които притежават други валути.

Вниманието на търговците днес привлича и статистиката за БВП на САЩ, която ще бъде публикувана в четвъртък. Експертите смятат, че окончателната оценка за икономическия растеж на страната ще остане на ниво от 2,9% за последното тримесечие на годишна база.