Цената на златото в петък сутрин леко се понижава поради перспективите за по-нататъшно повишаване на лихвения процент на рефинансиране от Федералната резервна система на САЩ (FRS), следва от данните за търговията.

Към 09:15 часа българско време цената на декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с 2,1 долара, или с 0,12%, до 1769,15 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният жълт метал се търгува по 1756,92 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Септемврийските фючърси на среброто се понижиха с 1,07% до 19,260 долара за унция.

Пазарите продължават да оценяват перспективите за паричната политика на Федералния резерв на САЩ. Предишния ден от протокола на американската централна банка стана известно, че част от участниците в заседанието са се изказали в полза на забавяне на темпа на нарастване на базовия лихвен процент в хода на затягане на паричната политика. Докато другата част от Фед смята, че докато този процент не достигне високи стойности, не трябва да се намалява темпа на затягането на паричната политика.

По-строгата парична политика укрепва долара и по този начин намалява търсенето на злато, което също става по-малко привлекателно като актив-убежище.

"Златото може да продължи да изпитва затруднения, докато няма ясни сигнали от Фед, че повишаването на лихвените проценти може да се забави", каза Мадхави Мехта, старши анализатор на Kotak Securities Ltd, цитиран от Bloomberg.