Цената на златото в понеделник сутринта леко нараства. Инвеститорите очакват сигнали за бъдещата политика на Федералната резервна система на САЩ (FRS) по отношение на основния лихвен процент, които може да се съдържат в протокола от февруарското заседание.

Според данните от днешната търговия към 9:35 часа българско време цената на априлските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex се повиши с 3,50 долара, или с 0,19%, до 1853,70 долара за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се продават по 1844,77 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Цената на мартенските фючърси на среброто в същото време се покачи с 0,45% до 21,812 долара за унция.

В сряда ще бъде публикуван протоколът от февруарското заседание на Фед, документът може да съдържа сигнали за бъдещите планове на американския паричен регулатор за промяна на основния лихвен процент. Пазарите ще оценяват както сигнали по отношение на скоростта на нарастване, така и времето на вероятно намаляване на темпото, което засега е на високо ниво.

Политиката на Фед остава един от основните фактори за цената на златото, тъй като влияе върху курса на долара. Благородният метал е чувствителен към промените в стойността на американската валута: колкото по-скъп е доларът, толкова по-малко злато е изгодно за покупка в друга валута и обратното.