Цената на златото леко се понижава, докато пазарните участници очакват решения за тавана на държавния дълг на САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9.35 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижава със символичните $1,5, или с 0,08%, до $1991,5 за тройунция. По този начин цената на златото се стабилизира, след като предния ден падна под важната психологическа граница от 2000 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценните слитъци се продават по 1987,59 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на юлските фючърси на среброто се понижи с 0,18% до 23,69 долара за унция.

Пазарите оценяват перспективите за решаване на проблема с тавана на дълга на САЩ. Ден по-рано президентът Джоузеф Байдън прие лидери на Конгреса в Белия дом, за да обсъдят повишаване на тавана и предотвратяване на суверенен фалит. Междувременно, според изчисленията на Министерството на финансите, през юни САЩ няма да могат да обслужват напълно задълженията си, ако Конгресът не разреши разширяването на лимитите за заеми.

След срещата Белият дом заяви, че Байдън е оптимист за перспективите за разрешаване на проблема около държавния дълг на страната, но смята, че има "много работа" за вършене в тази област по редица сложни въпроси. В същото време администрацията на САЩ също така съобщи, че Байдън е инструктирал представители на страните да продължат да провеждат ежедневни срещи по нерешени аспекти на проблема около държавния дълг.