В свят, в който финансовите транзакции в голямата си част вече са електронни, някои банки изследват възможността да използват виртуални валути - въпреки че кибератаките и големите колебания в цените доминират заглавията, пише Bloomberg.

Дигиталните валути имат едно голямо предимство, смята проф. Андрю Левин - докато използването на кредитни карти означава плащането на такси и лихви, а банкнотите могат да излязат скъпо за производство, дигиталните валути ще са практически безплатни и това ще бъде в полза на най-вече на потребителите и на малките предприятия.

И в момента централни банки из Европа и Азия преценяват възможността да ползват виртуални валути. През март Виетнам заяви, че "сериозно" изучава вариантът да ползва биткойн. Народната банка на Китай пък вече проведе няколко тестове със свой прототип на криптовалута. Централната банка в Дания също обмисля да започне да "сече" е-крона.

Скептиците обаче се чудят дали една от основните черти на криптовалутите - тяхната децентрализация, ги прави подходящи за централни банки. Според Левин обаче централните банки могат да създадат криптовалута, чиято цена да бъде фиксирана в определени от държавата граници.