Гръцкият премиер Алексис Ципрас смята, че финансирането, с което Международният валутен фонд участва в спасителния финансов план за Гърция, не е необходимо, съобщава агенция БГНЕС.

"Мисля, че финансирането от МВФ на този план не е необходимо, каза Ципрас в интервю за канал Et1. Планът предвижда общо предоставянето на 86 млрд. евро за три години, като включва и 25 млрд. евро за рекапитализация на гръцката банкова система, която в крайна сметка е поискала 5.7 млрд. евро, следователно се нуждае от по-малко пари", каза Ципрас. Според него също така позицията на МВФ "не е конструктивна".

Той обясни, че става въпрос за това, че финансовата институция иска неприемливи неща едновременно и от гърците и от ЕС. От едните "най-тежките реформи", а от другите - гаранции за жизнеспособността на гръцкия дълг.

Фондът бе обявил през декември, че може да реши през януари дали да участва в заемите за Гърция, които в момента се финансират изцяло от ЕС. Фондът участваше в предишните два спасителни плана за Гърция, но този път иска силна ангажираност от Атина за реформите, а от Брюксел - за намаляване на дълга на страната.