Турската валута отново поднови историческия си минимум, сривайки се под границата от 14 лири за долар , показват данните от началото на днешната търговията.

Търговията в понеделник започна от 13,87 лири за долар, а към 9 часа българско време курсът й към американската валута достигна историческо дъно от 14,1 лири за долар.

Експертите свързват този резултата с ново намаляване на базовия лихвен процент, очаквано на 16 декември от Централната банка на Турция.

Опасният експеримент на Ердоган: най-лошото тепърва предстои?

Опасният експеримент на Ердоган: най-лошото тепърва предстои?

Инфлацията в Турция стигна 20%. А турската лира продължава да се обезценява. Последиците може да са фатални. В Турция предстои масова вълна от фалити, прогнозират експерти

Припомняме, турската валута, която в началото на годината се търгуваше при курс от 7,4 лири за долар, поевтиня с почти 50% през годината. Максималният дневен спад за последните 20 години бе регистриран на 23 ноември - лирата падна с 16% през този ден. Това се случи, след като на 18 ноември Централната банка на Турция реши да намали основния си лихвен процент на 15% от 16%.

След това президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган в телевизионно обръщение отново се обяви в полза на намаляването на дисконтовия процент, като твърдеше, че това ще доведе до намаляване на галопиращата в страната инфлация.