Много преди да управлява най-добре представящия се хедж фонд в света (за последната една година), Цян Уонг, ръководеше най-голямата онлайн услуга за запознанства в Китай. Възпитаникът на Йейл прекарваше часове в проследяване на привлекателни потребители със съмнителни профили, пресяване на акаунти и изтриване на хиляди фалшиви акаунти, за да подобри автентичността на сайта и да осигури успеха му.

Сега той залага, че същото внимание към детайлите и силната възвращаемост ще помогнат да превърне сингапурската му фирма в гигант за управление на богатството.

Между януари и септември QQQ Capital Management, ръководен от Цян, отчете доходност от 275%, което го прави най-добре представящия се хедж фонд в света за този период, според данните на Eurekahedge. QQQ казва, че управляваните активи са се увеличили до около 1 милиард долара миналия месец, като по-голямата част от парите идват от самия Цян.

Печалбите идват от концентрирани рискови залози, с които много мениджъри на фондове не биха се съгласили: QQQ има повече от една трета от активите си, инвестирани в китайски образователни компании. Въпреки че тези акции се повишиха тази година, те бяха поразени от притеснения относно репресиите на регулаторите и твърдения за счетоводни измами, а една от тях се срина през последните седмици на фона на понижени оценки от анализаторите.

"Когато инвестираме, ние знаем всичко за една индустрия, нейните пет най-добри хора, тяхната сила, тяхната слабост, тяхното величие, всичко за тях", каза Цян в интервю, пред финансовото издание Bloomberg.

Опитът на Цян с китайската образователна система е сериозен. Роден през 1972 г. - същата година, когато президентът на САЩ Ричард Никсън посети Китай - Цян израства на фона на бързия икономически растеж, последвал Културната революция. След като завършва Севернокитайския технологичен университет, той се присъединява към преподавателски център, специализиран в подпомагането на студентите да се подготвят за университети в чужбина. След това той прави скок, спечелвайки MBA в университета в Йейл по мениджмънт през 2000 г.

След завръщането си в Китай, Цян беше принуден да се върне в учебния център и стана съосновател, когато той се разширява. По-късно центърът се превръща в New Oriental Education & Technology Group, гигант в пространството с пазарна капитализация от почти 26 милиарда долара на Нюйоркската фондова борса.

След като напуска New Oriental, той помага за изграждането и продажбата на доставчик на мобилно съдържание Atop Century Ltd. и купи значителен дял в онлайн услугата за запознанства Jiayuan.com. Но тъй като мъглата в Пекин се влошава и децата му развиват астма, той се премества в Сингапур през 2013 г.

"Исках да създам интернет компания в Сингапур, но това не беше възможно, защото не можете да намерите достатъчно талантливи технологични хора", каза той. "Така че единственото нещо, което можех да направя, беше във финансовата индустрия."

След пет години управление на собствената си сметка, 48-годишният Цян се превърна в професионалист през 2018 г. - захранвайки QQQ със собствени пари от 100 милиона долара. Същата година фондът върна почти 40%, въпреки че историята му е включвала само три тримесечия. През август фондът получи надграден лиценз от Сингапур, премахвайки ограничение на активи от 250 милиона щатски долара (183 милиона долара).

QQQ търгува почти изключително с акции, листнати в САЩ, така че Цян става по обяд и яде, преди да тренира около Ботаническата градина в Сингапур. Останалата част от деня прекарва с приятели и семейството си, преди да започне работа в 20:00 часа, 90 минути преди отварянето на пазара в Ню Йорк. През следващите осем часа той живее онлайн, поглъщайки новини и репортажи на компании, докато проследява социални медии и търгува с акции.

Подобно на други хедж фондове, екипът му от шест души прави много алтернативен анализ на данни. Те често търгуват с акции на Tesla Inc., така че проверява сателитни снимки на партиди автомобили и манифести за доставка. Цян също използва своите контакти и бивши състуденти за техните възгледи за бизнеса.

Цян казва, че предимството му е предприемаческия опит от управлявани компании. В момента компанията му държи около 55% от активите в пари в брой преди изборите в САЩ, залагайки, че преговорите за стимулиране ще се провалят и ще разтърсят пазарите. S&P 500 падна в четири от пет сесии миналата седмица, достигайки петседмично дъно.

Досега концентрираните залози в образователния сектор са се отплатили. За последната една година акциите на New Oriental Education са поскъпнали с 31%, докато тези на GSX Techedu Inc. са поскъпнали близо четири пъти и на TAL Education Group - с 55%.

"До голяма степен превъзходното представяне може да се дължи на добрия подбор на акции в образователното технологично пространство", каза главният анализатор на Eurekahedge Мохамад Хасан в имейл, отбелязвайки, че фондът е върнал 444% от юни 2019 г. Досега тази година Eurekahedge Long Short Equities Hedge Fund Index е донесъл на инвеститорите 4.7% възвръщаемост.

Залозите обаче идват с много рискове. TAL през април призна, че служител може да е подправил договори за продажба. Миналия месец GSX обяви, че е разследвана от Американската комисия по ценни книжа и борси. Регулаторите поискаха финансови записи от 2017 г. след доклади на къси продавачи, включително Muddy Waters.

Когато Credit Suisse Group AG - една от банките, която направи GSX публична компания през миналата година - понижи рейтинга на компанията на 21 октомври, акциите паднаха с 31%. Скорошният спад може да свали QQQ от първо място сред хедж фондовете. Богатството на шефа на GSX се срина с почти една трета за една нощ.

"Ниската диверсификация може да отведе и в двете посоки - ако сте прав в инвестиционната си теза, потенциално бихте могли да спечелите много пари, но ако грешите, има голям недостатък", каза Мелвин Тео, професор по финанси в Сингапурския университет за управление. Концентрацията може също да възпре инвеститорите на сини чипове от фондовете на QQQ, тъй като те предпочитат по-голяма диверсификация, добави Тео.

Говорител на QQQ каза, че наскоро е имало "малък спад", но позициите на фонда са хеджирани и все още се справя добре.

Цян отказа да коментира искове срещу образователните компании, въпреки че каза, че се доверява на много от ключовите лидери и разбира основите.

"Не съм дал на екипа си цели за набиране на средства - ние сме само на две години и половина и рекордът е най-важното", каза той.

Освен това той не се страхува да си поставя високи цели: "Искаме да бъдем най-голямата фирма за управление на богатството в света", каза той.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции и други активи на фондовите пазари