Множество големи капиталови пазари по света изкараха най-лошата си календарна година през 2018 година, оставяйки инвеститорите в страх от нови спадове.

Търговското напрежение между двете най-големи икономики, притеснение относно растящите лихви и Brexit нанесоха тежки щети.

Но все пак има някои изключения, пише CNBC.

Ето кои са пазарите, които записаха най-големите увеличения и най-големи намаления през 2018 година:

Украйна +80,39 процента

Основният индекс в Украйна PFTS се изстреля с над 80 процента през 2018 година, превръщайки се в най-добре представящия се през годината.Македония +30,41 процента

Индексът на сините чипове в Македония се покачи с почти една трета през 2018 година. Ръстът дойде, след като страната постигна споразумение за промяна на името си и прекратяване на дългогодишния спор с Гърция.

Катар +20.87%

Основният индекс в Катар се покачи с над 20 процента в щатски долари. Страна официално напусна ОПЕК във вторник.

ОАЕ +11,75 процента

Обединените арабски емирства записва почти 12 процента ръст на своя индекс ADX. Очаква се брутния вътрешен продукт на втората най-голяма икономика в арабския свят да нарасне с между 2,5 и 3 процента през тази година.

Ето кои се сринаха най-много:

Венецуела -94,89 процента

Най-лошо представящият се индекс в щатски долари през 2018 година е Венецуела. IBVC се срина с над 94 процента.

Аржентина -50,2 процента

Аржентина трябваше да се справи с още една финансова криза през 2018 година. Основният пазарен индекс загуби над 50 процента през страната, след като страната се оказа в центъра бушуваща в развиващите се пазари буря.

Те понесоха доста щети, след като Фед реши да повиши лихвите, което покачи стойността на долара срещу останалите валути и направи изплащането на заемите по-скъпо.

Турция -43,35 процента

Подобен е случаят и в съседна Турция. Нервите на инвеститорите разклати и президентът Реджеп Тайип Ердоган, който остро критикуваше централната банка и нейното ръководство, което се опита да успокои инфлацията, покачвайки лихвите.

Китай -28,64 процента

Индексът в Поднебесната империя загуби над четвърт от стойността си заради напрежението със САЩ.