Великобритания ще има нужда от 5000 допълнителни служители за митническите и граничните проверки след Brexit. Митническото споразумение с ЕС вероятно ще струва 800 млн. паунда, а сключването му може да отнеме 7 години.

Британските митници обаче не разполагат с необходимите средства, за да въведат нужните промени и обсъждат казауса с Министерството на финансите.

Това заяви пред бюджетната комисия на британския парламент ръководителят на данъчната служба на Обединеното кралство Джон Томпсън.

Данъчните проучват възможността за въвеждане на система, подобна на тази в Сингапур, която ще позволи всички данъчни и гранични проверки на фирмите да се извършват на едно място. Този мегапроект би събрал 26 различни служби на едно място и значително би улеснил търговията.

"Трябва да мислите за това като за проект, който ще струва между 500 и 800 млн. паунда, а въвеждането му ще отнеме между 5 и 7 години", заяви Томпсън пред депутатите.

Снимка 312695

Избягване на опашките

Митническата агенция ще трябва да обработва продукцията на още 130 хил. компании след Brexit. Това са фирми, които внасят и изнасят в рамките на ЕС и в момента не преминават през митнически проверки (защото Великобритания е част от митническия съюз на ЕС, б.р.).

По груби сметки това ще увеличи петорно митническите декларации и сериозно ще натовари служителите. Затова ще са нужни от 3000 до 5000 души допълнителен персонал, съобщава BBC.

Миналия месец правителството разкри своя "документ за бъдещо партньорство", който предлага два варианта за митнически споразумения след Brexit.

Единият е сключване на ново митническо споразумение с ЕС, което напълно би премахнало митническите граници между Острова и континента.

Според другия Великобритания трябва договори споразумения с ЕС за намаляване на бариерите пред търговията и за внедряване на технологии, за да се избегнат дългите опашки в пристанищата.