Венеция винаги е разчитала на своята самостоятелност. В едновремешния град-държава, известен с прозвището Най-спокойната република Венеция, изглежда почти всички планират да гласуват за по-голяма автономия в консултативния референдум в неделя.

Но никой не се занимава твърде много с това. Няма плакат за кампания, който да се вижда никъде, разказва в свой репортаж AFP.

Това не е Каталуния, казват много жители на прословутия плаващ град, когато ги попитат за гласуването, каквото ще има и в Ломбардия, неговия почти толкова богат съсед в индустриалния север на Италия.

През 2016 г. областта Венето, част от който е Венеция, е изпратил на Рим 15.5 милиарда евро повече, отколкото е получил под формата на обществени услуги. И данъкоплатците никак не са доволни от това.

"Това може да не е проблем, ако данъците бяха добре инвестирани, но истината е, че 30 милиарда евро се губят всяка година на национално равнище", казва регионалният президент Лука Зая. Именно той инициира консултатитвен вот, който се стреми да прехвърли на местните власти правомощия в областта на образованието и инфраструктурата.

Зая и неговият колега в Ломбардия Роберто Марони са членове на Северната лига, крайнодясна група, която започна като сепаратистко движение, но премести фокуса си върху фискално ребалансиране в обединена Италия.

Идеята бързо набра популярност и двата референдума бяха подкрепени от дясноцентристката партия Forza Italia на Силвио Берлускони, както и от работодателски организации и профсъюзи.

"Правилно е данъците, които плащаме тук, да бъдат изразходвани тук, а не в Сицилия", казва 84-годишният Джузепе Колона. Художникът Никола Тендерини го подкрепя. "Администрацията тук е ефективна, която не може да се каже за Рим", посочва той.

Продавачът в съседен магазин Андреа Вианело отхвърля предложението, че венецианците са егоисти. "Искаме да помогнем на Италия и по-бедните региони, но бихме искали малко повече пари за себе си".

Той казва, че автономията е вплетена във венецианската ДНК, тъй като градът е независима власт от 8-ми до 18-ти век.

Никакво отделяне

С ниво на безработица от 6.7%, в сравнение с 11.2% за цяла Италия, на Венето се падат 10% от италианския БВП, благодарение на динамичната му мрежа от малки и средни предприятия.

Разположена в Солцано, в покрайнините на Венеция, Джалука Фашина има текстилна компания с 10 служители, която обслужва модната индустрия.

Той и повечето от връстниците му смятат да гласуват с "Да" на референдума в неделя. "Надявам се, че по-голямата автономия ще направи нещата по-добри за предприятията, например за сроковете за плащане", казва Фашина.

"И се надяваме, че това ще ни даде повече възможности да се развиваме и да бъдем подпомагани от региона", добавя той.

Отцепването изобщо не е на дневен ред. "Венето е част от Италия и ще остане в Италия. Това не е като референдума в Испания", категоричен е предприемачът.

"Голяма част от хората не искат да се отделят", съгласява се Тендерини.

Дизайнерът на бижута Силвия Пацалия отрича гласуването за автономия. Тя смята да си остане вкъщи в неделя, вместо да участва в "грешен и абсолютно безсмислен" референдум.

Избирателната активност изглежда е основният проблем. Гласуването "Да" и в двата региона може да се счита за даденост, но особено в Ломбардия има опасения, че ниската избирателна активност може да подкопае доверието в резултата.

За ангажираните сепаратисти, гласуването в неделя е просто изпитание за бъдещи битки. "Това ще ни позволи да се съберем като венецианци", казва Алесио Моросин, основател на сепаратистката партия Венецианска независимост.

"Знаем, че това няма да ни позволи да реализираме целите си, както по бюджетни, така и по политически причини, защото държавата има дългове от 2.3 милиарда евро", посочва Моросин.

"Държавата кърви, а венецианците не. След като осъзнаят грешката си, ще изберат по-радикален вариант", заявява той.