Най-големият пенсионен фонд в света обяви рекордна загуба за първите три месеца на 2020 година, след като в края на този период епидемията от коронавирус удари тежко световните пазари.

Японският Government Pension Investment Fund (GPIF) отчита загуба в стойността на активите си от 11% или в размер на 17,7 трилиона йени, 164,7 милиарда долара, за периода между януари и март. Това са потвърдили от фонда, цитирани от Bloomberg.

Спадът в стойността е най-значителният от април 2008 година насам, когато активите, управлявани от него, паднаха до 150,63 трилиона йени. От всички активи, влизащи в портфейла, най-значително е понижението при чуждестранните акции.

Разочароващите резултати идват само няколко месеца, след като от фонда направиха промени в управлението си и обявиха, че ще насочат фокуса си към придобиването на чуждестранен дълг.

Отчетената загуба "изтрива" цялата доходност, натрупана за последната фискална година. Нещо повече, тя може да бъде повод за нови съмнения относно управлението на фонда, който държи парите на десетки милиони японски пенсионери.

"Спадът на местния и на чуждестранния фондов пазар доведе до отрицателна доходност за фискалната година", коментира президентът на GPIF Масатака Миязоно. "И двата пазара се представиха силно през 2019 година дори и при наличието на натиска на търговските преговори между САЩ и Китай", добавя той.