През третото тримесечие централните банки са се превърнали в нетен продавач на злато, като от тях са купени с 12,1 тона повече от благородния метал, отколкото са придобили, сочат данните на World Gold Council. Така за пръв от 2010 г. те стават нетен продавач.

Данните за търговията им идват на фона на доста значителните покупки през същия период на миналата година, когато те придобиха нетно 141,9 тона.

Основните продавачи на метала станаха централните банки на Узбекистан и Турция, като изтъргуваните количества са съответно 34,9 и 22,3 тона. Последната се намира в инфлационна криза и рецесия и разпродава не само златните си резерви, но и доларовите такива. При тях понижението е от 80 млрд. долара през януари до малко над 42 млрд. долара днес. Същевременно централната банка на Русия осъществи първата си нетна продажба от 13 години насам.

Графика: Търговия на централните банки

Снимка 502873

Източник: World Golg Council

Източник: World Gold Council

През последните години покупките на централните банки подпомагаха растежа на метала. А след нетната продажба на банките през третото тримесечие, от Citigroup прогнозират, че златните резерви на централните банки ще се върнат към покачване догодина.

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Блокирането на инвестициите в отрасъла е пътят към бедността за много малки населени места

"Не е учудващо, че при тези обстоятелства банките продават златните си запаси", каза главният анализатор от World Gold Council Луси Стрийт пред Bloomberg. "На практика всички банки, които сега продават, по принцип купуват златото от вътрешни източници и е нормално да искат да се възползват от високата цена на златото на пазарите."

Въпреки нетните продажби от страна на централните банки и драстичния спад на търсенето от 19% на годишна основа, през третото тримесечие златото почти достигна исторически рекордните си стойности, търгувайки се за над 1900 долара за тройунция. Най-силно беше засегнато търсенето в Индия, която е традиционно един от най-големите потребителите на метала. Там търсенето на злато за производство на бижута през третото тримесечие се срина с 50% на годишна основа. Бижутерската индустрия в Китай, един от другите големи потребители, също е надолу.

Цената на златото се задържа над $1900 за унция

Цената на златото се задържа над $1900 за унция

Лек натиск върху котировките оказва растежът на доларовия индекс

Този спад не можа да бъде компенсиран от инвестиционното търсене, което се покачи с 21% на годишна основа, сочат данните на World Gold Council, Международния валутен фонд и Metals Focus. Основните форми на злато, регистриращи растеж, са монетите и кюлчетата, а търсенето от борсово търгуваните златни фондове се забавя леко.

Общото предлагане на метала също е надолу. То се свива с 3% на годишна основа, тъй като минното дело продължава да е потиснато от пандемията, въпреки че ограниченията във водещи производители на Южна Африка бяха отменени. Наблюдава се изстрелване на рециклираното злато, което донякъде компенсира спада на производството.