Руската рубла се разменя за под 63 за щатски долар и това е най-ниската стойност на валутата от близо два месеца насам, предават световните агенции. Финансовите експерти обясняват случващото се с наложеното петролното ембарго, което удари руския износ и търсенето на руската валута.

Решението на ЕС и Г-7 за таван на цената от $60 за барел, което е действащо от 5 декември, допълнително потопи рублата надолу и доведе до съмнения за задаващ се още по-голям срив, който все още е в сферата на спекулациите. За момента рублата се задържа над нивата от времето преди войната в Украйна.

Нарастващата изолация на Москва от международната общност удря все по-силно руската икономика

Санкциите от западните държави срещу Русия доведоха до рязко спадане на руското търсене на чуждестранни валути, докато паричните власти наложиха големи такси и отрицателни лихвени проценти върху валути от държави, смятани за "недружелюбни".

Румъния спря да внася руски петрол и това не е голям проблем за икономиката й

Румъния спря да внася руски петрол и това не е голям проблем за икономиката й

Страната няма да бъде засегната от ембаргото върху руското гориво

По тои начин на практика се състоя премахване на истински пазар за чуждестранни валути за притежателите на рубли. В същото време повишеното търсене на руска енергия от азиатските държави ограничи спада на износа.

На 5 декември правителствата на всички страни от ЕС одобриха писмено решението за въвеждане на таван на цената на руския суров петрол, транспортиран по море. Мярката е идея на Г-7, а към нея се присъедини и Австралия.

До вчера транспортираният по море руски суров петрол съставляваше 94% от всички доставки на руския суров петрол за 27-те страни от Европейския съюз.

От днес руският суров петрол струва максимум $60

От днес вторият най-голям износител на петрол е ограничен да го продава за максимум $60

ЕС и страните от Г-7 наложиха ценови таван