Цените на захарта достигнаха четиригодишен рекорд след неочакван студ в Бразилия, най-големият производител в света. Хеджфондовете също допринасят за инерцията на пазара, пише The Wall Street Journal.

През последния месец фючърсите се покачиха с 10 процента до около 20 цента за паунд в Ню Йорк. Цените не са били толкова високи от началото на 2017 г., като през последната година се покачиха с над 60 процента.

Ралито тръгна от студа, който удари Бразилия през юни и юли и нанесе щети по тръстиките, ограничавайки растежа и съдържанието на захар.

Захарта е сред няколкото суровини, които преминават през ценова волатилност заради редки или екстремни атмосферни проявления. Цените на кафето също подскочиха след студа в Бразилия. Сушата в САЩ пък удари царевицата и пшеницата. Пожарите пък повишиха цените на дървесината през юли.

Трейдъри изчисляват, че централноюжният регион в Бразилия ще донесе между 29 млн. и 33 млн. тона захар тази година, при 38,5 млн. миналата година.

Ралито на захарта прекъсна няколкогодишен период от ниски цени, предизвикан от значителна реколта в Индия, вторият най-голям производител.

Според ISO през тази година производството на захар ще е с около 4 млн. тона под потреблението, втора поредна година на дефицит. Недостиг не се очаква, според анализатори, а по-скоро високите цени ще стимулират износа от Индия.

Наблюдатели прогнозират, че цените ще останат по-високи поне няколко месеца, което увеличава възможността ръстът да се прехвърли към потребителите.

Великобритания обмисля да наложи данък върху продажбите на захар и сол

Великобритания обмисля да наложи данък върху продажбите на захар и сол

Препоръката е за такса от 3 паунда за килограм захар и 6 паунда за килограм сол