Докато кризата с коронавируса успя да засегне почти всички индустрии в европейските държави, отбрана група от банки на Стария континент точно сега имат неочаквания шанс да спечелят или да си върнат обратно пазарен дял.

Френската BNP Baribas е предприела най-агресивни действия в тази посока, като в настоящата ситуация тя участва в отпускането на петте най-големи корпоративни заема в Европа от началото на март, показват данни на Bloomberg.

Banco Santander, Credit Agricole и HSBC имат водеща роля д два от най-големите кредита, предоставени слеч началото на епидемията. От друга страна JPMorgan Chase е единствената американска финансова институция, взела участие в повече от една от тези транзакции.

Според запознати BNP Paribas, която е най-голямата френска банка, е осигурила финансиране от 10 милиарда долара за британския петролен гигант British Petroleum през миналия месец. Santander от своя страна е кредитирала европейски лидери, като Daimler и Royal Dutch.

"За малка група от европейски банки тази криза представлява безпрецедентна възможност да задълбочат връзките си с някои големи компании и да спечелят клиенти", посочват в свой анализ от Bloomberg и допълват: "Това е и шанс да си спечелят обратно част от загубената територия, която изгубиха от финансовата криза насам при по-агресивните действия на американските им конкуренти.".

"Тази ситуация е тест за идеята да изглаждането на силни европейски банки", казва финансовият консултант от базираната в Цюрих Oliver Wyman Робърт Бус. "Това е добър момент за банките да спечелят обратно пазарен дял в областта на инвестиционното банкиране и други сегменти, предлагайки кредитиране в трудни времена".

Необикновената ситуация, в която се намира пазара на Стария континент, е не само възможност, но и риск за финансовите институции. Екипите по оценка на риска на банките са затрупани от искания за отпускане на заеми и са принудени да ускоряват прегледите, за да отговорят на нарасналото търсене.

Нарасналата активност е добре дошла за финансовите институции, като се има предвид, че през последните години те основно бяха фокусирани върху изграждатено на стабилни капиталови буфери след финансовата криза. През това време американските им конкуренти имаха шанс да завладеят нови територии и да "отхапят" значително парче от европейския пазар.