От началото на годината водещите технологични компании се изредиха да продават свои облигации, като за първата половина на 2016 г. те са спечелили над 100 милиарда долара от емитирането на ценни книжа.

Големите IT компании като Apple, Google и Microsoft разполагат с милиарди долари в банковите си сметки. Проблемът е, че тези пари не се намират в САЩ, а в различни държави по света. Ако те бъдат върнати в Щатите, те трябва да се обложат с корпоративен данък от 35%. А огромните корпорации явно не желаят да изплащат тези налози и предпочитат да теглят заеми.

Междувременно техните ценни книжа стават все по-апетитни за инвеститорите. Купувачите на облигации обръщат гръб на европейските и японските държавни бонове заради негативната им доходност.

В последните месеци за тях все по-любими стават ценните книжа на лидерите в технологиите, които въпреки по-големия риск, те предлагат по-висока доходност от американските държавни облигации, пише Bloomberg.

Само през последната седмица компаниите са продали ценни книжа за над 28 милиарда долара и за първата половина на годината са емитирали толкова, колкото за цялата 2015-а.

И Google се включи в рекордните продажби на облигации в технологичния сектор

И Google се включи в рекордните продажби на облигации в технологичния сектор

Компанията майка на интернет гиганта продаде ценни книжа за $2 милиарда

Във вторник компанията майка на технологичния гигант Google – Alphabet, продаде 2 милиарда долара облигации. Корпорацията излезе на дълговия пазар за първи път от две години насам, като емитира 10-годишни облигации, за да покрие краткосрочен дълг.

По-рано тази седмицата Microsoft продаде 19,75 милиарда долара ценни книжа, за да финансира придобиването на професионалната социална мрежа LinkedIn, а няколко дни по-рано Apple емитира 7 милиарда долара ценни книжа с цел да осигури капитал за изплащането на дивиденти и за обратно изкупуване на акции.