Биткойнът и останалите криптовалути бяха доминиращата тема на 2017 г. Всички започнаха да говорят за тях. Можете да чуете за дигиталните валути дори от таксиметровите шофьори. Манията по криптовалутите определено започва да достига своя пиков момент. А това трябва да е и първият "червен флаг" за инвеститорите.

И докато най-голямата и популярна дигитална валута - биткойнът, поскъпна близо 15 пъти от началото на годината, други криптовалути като рипъл и лайткойн, поскъпнаха с по над 70 пъти.

Тези доходности са главозамайващи, особено в свят на рекордно ниски лихви. Казано по друг начин, няма как да продължат в бъдеще... И това беше припомнено по най-безпрецедентния начин на инвеститорите, които смятаха, че посоката на криптовалутите може да е само една - нагоре.

Точно преди Коледните празници, биткойнът и останалите дигитални валути, бяха подложени на масирани разпродажби. Биткойнът загуби над 40% от достигнатия си само седмица преди това исторически рекорд при ниво от близо 20 000 долара. Моментно, криптовалутата дори се понижи до най-ниска стойност от 11 000 долара.

По-страшното за инвеститорите обаче, бе темпът с който криптовалутите поевтиняха. Спад от над 30% стана реалност само за ден!

А сега се замислете за следното - колко от неопитните индивидуални инвеститори, без сериозни познания за пазарите и криптовалутите, биха издържали да стоят и да гледат, как инвестицията им се обезценява с 30%. Много от тях, дори е вероятно да са се включили в късната фаза от бичия цикъл, при нива от над 15 000 долара за биткойн.

Всъщност на този срив трябва да се гледа "с добро око". Той дойде да припомни и да покаже, че цената на биткойна е изключително волатилна и може да се движи не само в една посока. Повечето от инвеститорите, които научиха за биткойна през 2017 г., видяха само едната страна на монетата - експоненциалното поскъпване на биткойна.

Те не са търгували с биткойни преди няколко години, когато криптовалутата не бе толкова популярна, а движението й бе заключено в рейндж дълъг период от време. Тези инвеститори не видяха как след първото поскъпване на биткойна до 1000 долара през 2013 г., той се срина до нива от близо 200 долара за монета. Те не са чакали търпеливо близо 4 години, за да се повиши биткойнът отново над психологическата граница от 1000 долара.

Общо взето в масовите инвеститори е залегнало усещането, че биткойнът е актив, обречен само на поскъпване. Да, те четат и чуват ежедневно предупрежденията на водещи експерти и уважавани анализатори, че водещата криптовалута е много волатилна, че не е подходяща за инвестиции за всеки, но някак си тези думи остават в страни от съзнанието им. В тях се запечатва само ежедневното поскъпване на криптовалутите, както и историите на хора, забогатели от търговия с криптовалути.

Заслепени от "алчност" и водени от мотива, че техни приятели и познати са изкарали много пари от криптовалути, тези неопитни инвеститори, не се замисляха за много неща, като например:

- Никой актив, не може да поскъпва експоненциално и вечно.

- Когато един актив поскъпне с 15, или 50 пъти за година, в свят на рекордно ниски лихви и инфлация, това не е нормално и може да доведе до сериозна волатилност в бъдеще.

- Когато фризьорът и таксиметровият ви шофьор започнат да говорят за един клас инвестиционен актив, е време да бягате далеч от него.

- Моментът да се купува един актив е, когато той е евтин и никой не говори за него, а да се продава - когато всички "луднат" по него и няма логично обяснение за цената му.

- Биткойнът е актив, който не притежава вътрешна стойност. Всъщност повечето от инвеститорите, които търгуват с него, не са особено запознати с технологията и нямат никаква идея за нейното бъдеще. А както казва Уорън Бъфет, добре е да инвестирате само в активи, които разбирате.

- Пазарната капитализация на криптовалутите е вече 540 млрд. долара. Или повишението на криптовалутите, ще става вече много по-трудно и ще изисква много повече средства.

- Има и фючърси върху биткойна, скоро на пазара като маркет-мейкър ще се намесят и от Goldman Sachs. Казано по друг начин, играта вече преминава в ръцете на големите.

В обобщение, можем да кажем, че сривът при биткойна до голяма степен върна инвеститорите на земята, което е хубаво за самите тях и може да ги предпази от необмислени действия и решения - като например да инвестират всичките си пенсионни спестявания в криптовалути.

Не, не искам да кажа, че биткойнът няма да поскъпва повече, или че ще има срив в цената му през следващата година. Идеята е, че подходът на инвеститорите, трябва да е на база на "информирано решение", а не на база сляпа алчност.