Инвеститорите търсят рекордно количество облигации от Южна Европа, които се радват на добър старт на годината след края на миналогодишната политическа криза в Италия, пише Bloomberg .

Държавните облигации на Италия, Испания и Португалия този месец привлякоха безпрецедентно наддаване за общо 106 милиарда евро (120 милиарда долара), което е с 14% повече от преди година. Азиатските инвеститори се присъединиха, като натрупаха повече от един милиард евро дълг, което спомогна за понижаване на доходността на облигациите от периферията на еврозоната през последните две седмици.

Силното търсене е още една стъпка към възстановяването на регион, в който се усещат настроения, които се влошават, заради рисковете от високия дефицит на италианското популистко правителство. Докато рейтинговите компании понижиха суверенния рейтинг на Италия миналата година, този на Португалия бе повишена от статут на боклук, а перспективата за Испания беше подобрена. Сега страните започват да се възползват, тъй като инвеститорите са привлечени от относително високата възвръщаемост.

"Търсенето бе повишено заради нивото на волатилност в Италия", казва Хайме Костеро, стратег в Banco Bilbao Vizcaya Argentaria в Мадрид. Също така има по-голямо структурно търсене, тъй като подобренията в рейтинга са привлекли "нови инвеститори и по-широки кредитни линии", казва той.

Испания получи 46,5 милиарда евро от поръчки за 10-годишни облигации във вторник, след успешните продажби на Италия и Португалия по-рано този месец. Детайлен анализ на търсенето на испанската синдикация показва, че азиатските инвеститори са 11.8% от продадените 10 милиарда евро, което е увеличение от 0.7% за подобно предлагане през януари 2018 година.

Доходността на испанските облигации е спаднала с 15 базисни пункта през последните две седмици, докато италианските доходности спаднаха с 11 базисни пункта. Гърция може да предложи и средноосрочни облигации скоро, според Danske Bank A / S.

Пазарните настроения се подобриха, след като Италия разреши спор с Европейския съюз за бюджетния си дефицит за 2019 г., докато по-слабите регионални икономически данни предизвикаха опасения от забавяне, което може да накара Европейската централна банка да бъде по-предпазлива при премахването на програмата за стимули.

"Сред инвеститорите е широко разпространено мнението, че цените вероятно ще останат ниски за по-дълго време, а централните банки вероятно ще бъдат много предпазливи при увеличаването на цените", казва Хорхе Гарайо, стратег на Societe Generale. "Ниската волатилност, съчетана с ниското ниво на лихвените проценти, накара инвеститорите да се фокусират много върху периферията."