Окръгът с най-високи заплати в САЩ е Ню Йорк и по-конкретно - районът на Манхатън. В другия край на спектъра е окръг Катрън, Ню Мексико, съобщава БТВ.

Според предварителния анализ на данъчните служби за 2013 година, средната годишна заплата за район Манхатън е $96,941. Анализаторите отбелязват, че освен регулярната заплата в тази статистика влизат и доходите от инвестиции и банкови лихви. За сравнение, средният доход в окръг Катрън е $16,280 - най-ниският от всички щати.

Когато става въпрос за доходи от инвестиции, окръг Тетън, Уайоминг, е на челното място. Средната годишна заплата е $47,715, но щатът не облага с данъци нито заплатите, нито доходите от инвестиции.

САЩ се нарежда на челно място във водещи класации за годишен доход на гражданите със средните $42,050. На второ място е Ирландия, чиято икономика е фокусирана върху технологични индустрии. Ирландци печелят средно по $41,170 годишно.

На трето място е Люксембург като втори най-голям център за финансови инвестиции в света, като средният годишен доход е $37,997.