Цената на златото в понеделник сутринта остава стабилна в очакване на статистика за инфлацията в САЩ, сочат данните от търговията.

Към 9:50 часа българско време цената на априлските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се покачва с минималните $0,30, или с 0,01%, до $1874,8 за тройунция.

На спот пазара жълтите слитъци се търгуват по 1863,13 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на мартенските фючърси за среброто в същото време се понижи с 1,01% до 21,852 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) днес сутринта нараства с 0,14%, до 103,78 пункта. По-силният долар натиска надолу котировките на златото, защото го прави по-малко достъпно за закупуване от притежатели на други валути.

Основното събитие на седмицата е излизането на статистиката за годишната инфлация в САЩ през януари. Анализаторите прогнозират забавяне на инфлацията до 6,2% от 6,5% месец по-рано. Забавянето на цените може да е седмо поред след пика от почти 9%, но инфлацията остава доста над целта на регулатора от 2%.

Статистиката за инфлацията също се взема предвид от Федералния резерв на САЩ при вземането на решение за лихвения процент на рефинансиране. Високата инфлация накара регулатора да повиши лихвите миналата година, сега темпът на повишаване на лихвите се забавя. Златото е чувствително към макростатистиката от САЩ и сигналите от Фед, които се отразяват в долара, което от своя страна влияе върху цената на златото.