Цената на златото в четвъртък сутринта се покачва, като остава малко над 1730 долара за тройунция, сочат данните от днешната търговия.

Към 9:15 часа българско време декемврийската фючърсна цена на златото на борсата Comex в Ню Йорк се повиши с $11,5, или с 0,67%, до $1732,3 за тройунция.

В същото време декемврийските фючърси за среброто поскъпнаха с 1,69% до 20,892 долара за унция.

На спот пазара скъпоценният жълт метал се търгува по 1723,38 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на златото се коригира донякъде след спада в сряда, но все още не успява да преодолее границата от 1740 долара след многодневен растеж.

"Златото спря ралито, тъй като "ястребовите" коментари от служители на Фед подкрепиха долара и доходността на държавните облигации на САЩ", каза Автар Санду, старши мениджър по суровини във Phillip Nova, пред Bloomberg. Експертът отбеляза, че силното физическо търсене от търговци и бижутери в навечерието на празниците Дивали в Индия може да окаже временна подкрепа за цените на златото.

Пазарите продължават да оценяват перспективите около паричната политика на Федералния резерв на САЩ, чието заседание е насрочено за началото на ноември. Статистиката за безработицата ще бъде публикувана в петък, което може да даде указания за темпото на повишаване на лихвите. Според CME Group 65% от анализаторите прогнозират отново ръст от 75 базисни пункта - до 3,75-4%, а останалите 35% - от 50 базисни точки.

Златото е чувствително към сигнали от Фед и към макростатистиката от САЩ, тъй като това се отразява върху долара, което пък влияе на котировките на благородния метал. Традиционно повишаването на лихвените проценти подкрепя долара, което прави златото по-малко достъпно за закупуване в други валути.