Може би много инвеститори, които купуваха злато миналата година, в опит да съхранят стойността на средствата си в среда на пандемия, или пък да се защитят от потенциална инфлация, сега са в капана на поевтиняващия благороден метал и се питат - накъде от тук нататък. За да отговоря на този въпрос, ще се обърна към факторите, които предопределят текущото поевтиняване на златото, както и перспективите пред тези фактори, които ще влияят на цената му до края на настоящата година.

Фундаменталната картина при златото

От фундаментална гледна точка, поевтиняването на "жълтия метал" се предопредели от няколко основни фактора.

Първият - повишението на лихвите по американските държавни облигации, които правят златото по-малко привлекателна алтернатива (заради присъщата му функция, че не носи доходност под формата на лихви и други плащания). Интересното е, че зад ръста на лихвите по държавните облигации, стоят увеличените очаквания на инвеститорите за ускорена инфлация в среда на силно възстановяване на световната икономика. И тук се пропука схващането, че златото е добър защитник срещу инфлацията. Всъщност, ако се задълбочим по-дълбоко ще видим, че традиционно инфлацията не е сред "най-добрите приятели" на златото. Защото инфлацията традиционно е свързана с повишение на лихвите. И макар, че Фед за пореден път успокои пазара, че няма да повишава нивата на лихвите от рекордно ниските им нива, поне до 2024-та година, явно пазарът не "купува" тази история.

Вторият фактор, който не благоприятства движението в цената на златото е - поскъпването на долара, спрямо когато благородният метал е в отрицателна корелация.

И на трето място, не помагат и слабите покупки на злато от страна на централните банки и златните фондове през изминалата година. Световното търсене на злато е паднало до най-ниското си ниво от 11 години през 2020 г., тъй като коронавирусът е възпрепятствал пазара, предизвиквайки огромни покупки от инвеститори, но срива в продажбите на бижута и покупките от централните банки, са неутрализирали този фактор.

Пандемията също трансформира географията на търговията с кюлчета, като изсмука злато от Азия, където повечето злато се продава като бижута, в Европа и САЩ, където инвеститорите са доминиращи потребители.

Това също така повиши стойността на златото с 25% през 2020 г., тъй като инвеститорите имаха много по-голямо въздействие върху цените от пазара на бижута.

Световното търсене на злато е спаднало до 3759.6 тона през миналата година, което е с 14% по-малко от 2019 г. и първата година под 4000 тона от 2009 г. насам, посочва Световният съвет по златото (WGC) в последния си тримесечен доклад.

Годината завърши със слаба нотка, като търсенето през октомври до декември достигна 783.4 тона, което е спад с 28% на годишна база и най-ниското от всички тримесечия от 2008 г. насам, казаха от WGC.

Златото традиционно се използва като хранилище на богатство и инвеститорите са закупили 1 773.2 тона миналата година, което е с 40% повече от 2019 г. и най-много за всяка година.

Борсово търгуваните златни фондове (ETF) добавиха рекордните 877,1 тона към своите запаси, но тези притоци се обърнаха в края на миналата година и особено в началото на тази, когато парите се връщаха обратно към рисковите активи, които се възползват от икономическия растеж.

Потреблението на злато от бижутери - обикновено най-големият източник на търсене, доминиран от Китай и Индия - е спаднало до 1411.6 тона, тъй като блокирането от коронавируса е затворило магазините и е оставило хората без работа, докато по-високите цени също са ограничили интереса сред купувачите.

Това беше с 34% по-ниско от това през 2019 г. и най-ниският годишен общ обем, въпреки че търсенето се съживи в края на годината, казаха от WGC.

Централните банки закупиха 273 тона злато през 2020 г., което е с 59% по-малко от 2019 г., като покупките рязко спаднаха през втората половина на годината.

От техническа гледна точка

Напоследък златото преживява трудни моменти. След като се понижи моментно до нива от под 1 700 долара за унция, благородният метал успя да се върне над тази граница, но остава доста нестабилно.

Разбира се за инвеститорите може да има и позитивен развой на събитията. И той включва задържане на цената на златото над 1 650 долара за унция, което е най-ниското му ниво от април на 2020-та година. В такъв случай, инвеститорите могат да очакват промяна на негативния тренд и насочване за тест на върха от над 2000 долара. Но понижение под посочената граница, може да материализира още понижение за златото и насочване към следващата психологическа граница от 1 500 долара.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на злато