Курсът на долар в понеделник сутринта се коригира надолу след уверения му ръст в петък, породен от добрата статистика за пазара на труда в САЩ.

Златото днес отново поскъпва след резкия спад на котировките в петък, предизвикан от излезлите данни за състоянието на американския трудов пазар. Днес сутринта августовските фючърси за ценния метал на нюйоркската борса Comex се покачиха с 5,75 долара, или с 0,41% - до 1406,05 долара за тройунция. В петък тяхната цена спадна с 1,5%.

Цена септемврийските фючърси за среброто нарасна с 0,47% - до 15,07 долара за унция.

Общата валута днес леко се покачва спрямо американската до 1,1225 долара за едно евро от нивото 1,1224 долара за евро в края а търговията в петък.

Доларът спада незначително и спрямо японската валута до 108,33 йени за долар в сравнение с нивото 108,45 йени за долар в края на предходната сесия.

В хода на валутната търговия в петък доларът поскъпна с 0,5% по отношение на еврото и с 0,6% спрямо йената.

Американската валута укрепна на фона на статистиката на министерството на труда на САЩ. Според нея броят на новите работни места в не селскостопанските сектори са нараснали с 224 хиляди, при очаквания на експертите за ръст от само 160 хиляди.  В същото време нивото на безработица се повиши слабо до 3,7%  и остава близо до 49-годишното дъно от 3,6%, достигнато през май и април.

Тези данни охладиха очакванията за скорошно смекчаване на паричнокредитна политика на Федералния резерв.

Следващото заседание на Фед е в края на юли и като цяло очакванията на трейдъри и анализатори са за сваляне на базовите лихвени ставки с 25 процентни пункта от сегашно ниво 2,25-2,5%. Даже някои експерти говориха за възможността ставките да се понижат направо с 50 процентни пункта. Но след излизането на последните данни за състоянието на американския трудов пазар, тези очаквания се понижиха.