Цената на златото в понеделник сутринта се покачва на фона на поевтиняване на американската валута. Инвеститорите също така продължават да следят геополитическата ситуация, включително задържането на два гръцки танкера от Иран.

Според данните от днешната търговията към 9:30 ч. българско време цената на юнските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нарасна със 8,80 долара, или 0,48%, до 1860,10 долара за тройунция.

Юлските сребърни фючърси се повишиха с 0,69% до $22,24 за тройунция.

Индексът на долара (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - търговски партньори на САЩ) се понижи с 0,19%, до 101,48 пункта. Отслабването на "зелените" пари прави златото по-достъпно за закупуване от инвеститори и търговци, притежаващи валута.

Пазарите също така продължават да наблюдават геополитическите рискове. В допълнение към ситуацията около Русия и Украйна, участниците в търговията с благородния метал обръщат внимание и на задържането на гръцки танкери. По-рано иранските военни заловиха два кораба под гръцки флаг в Персийския залив. Гръцките власти задържаха танкер с ирански петрол преди няколко седмици и предадоха петрола на властите на САЩ тази седмица.

Златото традиционно се счита за по-надежден актив, така че глобалните рискове и несигурността поддържат неговото търсене.

В същото време анализаторите посочват, че цените на златото могат да бъдат подложени на натиск. "Благородният метал може да бъде подложен на натиск в краткосрочен план на фона на признаци за повишен апетит към риск сред участниците на пазара", казват анализатори от Commerzbank, цитирани от Wall Street Journal.