Златото е на път да запише най-голямото поскъпване в рамките за месец от четири години насам, след като слабият долар и рекордно ниските лихви стимулираха търсенето на метала. Среброто, от своя страна, вероятно ще отчете най-добрия си месец от 1979 година насам.

Спот цената на златото е нараснала с 10% от началото на юли и в момента под 20 долара я делят от достигането на най-високата стойност в историята. От началото на годината металът е с 30% нагоре, което е най-сериозното поскъпване на годишна база от повече от десетилетие, пише Bloomberg.

В петък цената на златото се изкачи с 0,6% до 1968,79 долара за тройунция, а по-късно се търгуваше за 1968,16 долара за тройунция на борсата в Сингапур. Във вторник тя достигна рекордните 1981,27 долара.

Анализаторите очакват ралито на жълтия метал да продължи, като от Goldman Sachs прогнозират, че цента му може да стигне 2300 долара за тройунция. От Bank of America са още по-оптимистични и прогнозират скок до 3000 долара за тройунция.

Въпреки че всички погледи са насочени към златото, среброто го изпреварва със своето представяне. В петък спот цената му е с 0,6% до 23,62 долара за тройунция. Осма седмица подред металът поскъпва.

За юли цената му е скочила с 30%, което е най-голямото месечно поскъпване от 1979 година насам.