Цената на златото нараства значително в понеделник сутринта, достигайки най-високото си ниво от началото на януари. Причината е повишеното търсене на сигурни активи на фона на бързото разпространение на коронавируса в Китай и други страни, което може да повлияе негативно на цялата световна икономика, сочат данните от днешната търговия.

Стойността та февруарските фючърси за златото на Нюйоркската борса Comex днес сутринта се покачи със 7,15 долара, или 0,46%, до $ 1579,1 за тройунция. Освен това, по-рано в хода на търговията котировките скочиха и до $ 1,588.

Мартенските фючърси за среброто поскъпват с 0,5% до 18,198 долара за унция.

Търсенето на рискови активи намалява в понеделник, а на златото като по-надеждно капиталовложение расте, тъй като търговците се опасяват, че бързото разпространение на коронавирус извън Китай може да окаже натиск върху растежа на световната икономика.

"Всичко, което виждате сега в света, са заглавия по медиите, свързани с коронавируса. Това дава основание на инвеститорите да продават на фондовите пазари", заяви Такео Камай, анализатор от CLSA, пред Reuters.

На 31 декември китайските власти информираха Световната здравна организация за огнище на неизвестна пневмония в град Ухан, разположен в централната част на страната. Експертите са установили причинителя на заболяването - това е новият коронавирус 2019-nCoV. Общият брой на заразените достигна 2744, от които 80 загинаха.

Извън Китай са регистрирани инфектирани с новия вирус в Хонконг, Макао, Тайван, Тайланд, Япония, Южна Корея, САЩ, Виетнам, Сингапур, Непал, Франция, Австралия и Малайзия.

Поради посочените причини японската национална валута поскъпва, акитайският юан падна до минимум от началото на годината.

Доларът се понижава спрямо йената до 109,06 йена в сравнение със 109,28 йени в края на предишната сесия. По-рано американската валута докосна нивото от 108,73 йени, минимум от 8 януари.

За едно евро в същото време дават 120,26 йени срещу 120,49 йени в петък.

Стойността на общата валута по отношение на американската се повишава до $1,1028 за евро в сравнение с $ 1,1025 за евро в петък.

Доларът се разменя срещу китайската валута на офшорния пазар в Хонконг с 0.7% по-скъпо - по 6,9779 юана за долар, максимално ниво от 31 декември.