Не липсват технологични продукти, които техните създатели бързат да определят като "революционни". Разбира се, всяка компания, която създава нова джаджа, иска да вярва, че нейните иновативни решения ще променят фундаментално начина, по който възприемаме технологиите на бъдещето. И понякога това наистина се случва.

Wired избра 10 примера за революционни технологии създадени от 2010-та до 2019-та година.

Снимка 423153

Източник: iStock

WhatsApp

Услугата за съобщения беше пусната през ноември 2009 г., но нейното въздействие за следващото десетилетие беше доста значително.

WhatsApp работи на почти всяко модерно мобилно устройство, като предоставя на потребителите възможността да пишат съобщения безплатно. Също така въведе криптиране от край до край, което осигурява поверителност на огромен брой потребители. От времето, когато на WhatsApp се появиха гласови разговори и видео чатове, това стана стандарт за мобилни комуникации зад граница.

Снимка 426943

Източник: GettyImages

Apple iPad

IPad беше кулминацията на многогодишните усилия на Apple за пускането на таблета. Стив Джобс можа да предвиди онова, което останалите не са си представяли: мобилните продукти наистина ще се превърнат в най-важните устройства в живота на хората, а процесорите вътре в тях в крайна сметка ще надминат чиповете на обикновения лаптоп. Други производители побързаха да отговорят на предизвикателството - някои успешно, други - не. Но и днес все още е стандарт за таблет.

Снимка 458362

Източник: архив ЕПА

Uber и Lyft

UberCab стартира през юни 2010 г., което позволи на хората да извикат такси с натискането на бутон на смартфона си. В първите дни услугата работеше само в няколко града, включваше големи надбавки и изпращаше луксозни коли и лимузини. Стартирането на по-евтината услуга X през 2012 г. промени това, а също така изведе на пътя още повече хибридни автомобили. Стартирането на Lyft през същата година създаде сериозен конкурент за Uber.

Снимка 369746

Източник: iStock

Instagram

Instagram не само осигури статуса на камерата като най-важната функция на смартфона, но и се отказа от допълнителните атрибути на социалните мрежи с техните връзки и актуализации на състоянието. Това създаде нов тип социална мрежа, един вид дигитално лъскаво списание и в крайна сметка се превърна в изключително важна платформа за брандове, бизнеси, известни личности и любители.

Снимка 252525

Източник: GettyImages

Apple iPhone 4S

Излизането на оригиналния iPhone през 2007 г. беше едно от най-значимите събития на съвременната епоха. Но през последното десетилетие iPhone 4S, представен през октомври 2011 г., беше прелом в бизнеса на Apple. Наскоро преработеното устройство получи три нови функции, които определиха начина на използване на лични технически устройства в обозримо бъдеще: Siri, iCloud (на iOS 5) и камера, която може да прави както 8-мегапикселови снимки, така и видео с висока разделителна способност.

Снимка 377062

Източник: Tesla & Volkswagen

Tesla Model S

Това не беше първият изцяло електрически автомобил, който се появи на масовия пазар. Но Tesla Model S се възприема първия, защото плени въображението на собствениците на автомобили. Дългоочакваният електромобил беше представен през юни 2012 г. Ранните рецензенти отбелязаха, че той изпреварва Roadster със светлинна година и го нарекоха технологично чудо. Когато Tesla въведе функцията за автопилот, тя стана обект на проверка след няколко фатални аварии, когато водачът разчита твърде много на нея. Въпроси към технологиите за самоуправление и тяхното влияние върху водачите вече ще се задават все по-често. Междувременно Tesla стимулира основните иновации на пазара на електрически автомобили.

Снимка 225825

Източник: iStock

Oculus Rift

Oculus беше първото устройство за виртуална реалност, станало популярно на масовия пазар. Първоначалната кампания на Kickstarter за Oculus Rift си постави цел от $250 000, но бяха събрани $2,5 милиона. На Oculus отне много време, за да пусне слушалките Rift, а $600 беше доста висока цена. Но в крайна сметка компанията пусна самостоятелния шлем Quest с 6 степени на свобода срещу 400 долара.

Снимка 353220

Източник: iStock

Amazon Echo

Умният говорител на Amazon.com. Устройството представлява 24-сантиметров цилиндричен високоговорител с вграден микрофон под формата на седем микрофонна решетка. Устройството е с гласово управление и отговаря на името на Алекса; тази "пробуждаща дума" може да бъде променена от потребителя на "Amazon" или на "Echo". Веднага след произнасянето на тази дума, речта на потребителя се записва и изпраща в облака за анализ и реакция, като се използват възможностите на проекта Amazon Alexa - личен асистент от Amazon.

Снимка 316099

Източник: Google

Google Pixel

не завоюва огромен дял от пазара на Android, но показа колко напреднал може да бъде Android телефона и оказа силно влияние върху индустрията. По-специално технологията на камерата, подобрена от интелектуалните възможности на софтуера на Google, подтикна производителите на устройства да разработят сензори и лещи.

Снимка 338390

Източник: SpaceX

SpaceX Falcon Heavy

Проектирана и произведена от SpaceX, Falcon Heavy е американска супертежка ракета-носител (LV) с многократна употреба на първата степен. Тя е една от най-големите ракети носители в историята на световното ракетостроене, заедно със "Сатурн-5", Н-1, системата "Спейс Шатл" и "Енергия". Принадлежи към фамилията Falcon и е разработена на базата на ракетата Falcon 9, използвайки съществено модифицираната й първа степепен като централен блок (I степен), както и два допълнителни модифицирани първи степени на Falcon 9 като странични ускорители (т.нар. "Нулева степен") ,Към момента на нейното изстрелване тя е най-товароподемната, мощна и тежка ракета носител от намиращите се в експлоатация. Falcon Heavy също притежава абсолютен рекорд по броя на маршовите двигатели (28, включително 27 едновременно работещи) сред успешно летящите ракети.

В допълнение към мощността, ракетните ускорители за многократна употреба се превърнаха в една от най-важните новости на SpaceX.

През февруари 2018 г. два от използваните за изстрелването странични бустера се върнаха на нос Канаверал, но централният ускорител се срина. Година по-късно, по време на комерсиалното изстрелване на ракетата през април 2019 г., и трите ускорители на Falcon Heavy намериха своя път към дома.