Интернет гигантът Google вече пусна дългоочакваната WebVR приставка към своя браузър Chrome. Нововъведението представлява мини платформа за виртуална реалност, за която не е нужно нищо повече, освен устройство с Android и някои от по-евтините очила - като Google Cardboard, за пълно виртуално изживяване.

Идеята за тази WebVR платформа, разработена в началото на февруари т.г., беше да бъде част от Daydream системата, която от своя страна се очаква да бъде вградена в последната версия на Android за по-новите смартфони на пазара.

В последствие обаче гиганта решава да раздели двете, понеже Daydream ще бъде достъпен само за устройствата с по-добри хардуер показатели, което автоматично ограничава аудиторията.

Последната версия на WebVR платформата е далеч по-непретенциозна, тъй като работи с всяко Android устройство, което има жироскоп в съчетание с достъпната Google Cardboard версия на очила за виртуална реалност.

За да може да покаже възможностите на технологията, Google пуснаха мини сайт - webvrexperiments.com, чиято цел е да запознае възможно най-много потребители с това какво представлява WebVR платформата. Тези, които имат очила за виртуална реалност от по-нисък клас, ще могат да се насладят на преживяването в пълната му 3D форма. За тези, които нямат, все пак има вариант с установената 2D форма.

Интернет гигантът съобщи и в официално обръщение, че има намерение да пусне версии на своя браузър с добавена WebVR платформа за HTC Vive и Oculus, но без да уточнява срокове.